Avslutter leteaksjonen i Lillomarka

Fryktet flystyrt og personer i nød, men letepersonell fant ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Leteaksjonen i Lillomarka utenfor Nittedal ble ved 02.30-tida natt til søndag avsluttet uten resultat. Politiet fryktet personer var i nød, muligens som følge av en flystyrt.

Lørdag ettermiddag ved 15.45-tida igangsatte politiet på Romerike en storstilt leteoperasjon etter å ha mottat melding om at et fly med problemer hadde blitt observert faretruende nær bakken. Søket etter flyet ble avblåst ved 18.00-tiden, og den antatte styrten ble ansett som en falsk alarm. Men knappe to timer seinere var letemannskap igjen på plass i Lillomarka etter at politiet fikk en melding om at noen hadde hørt rop om hjelp i samme område. Politibetjentene som ankom stedet  hørte selv ropene.

- Man kan lure på hvem som ropte, og hvorfor. Nå har vi finkjemmet hele området uten resultat. Vi avventer ny informasjon før vi iverksetter flere tiltak. Vi kan ikke fortsette å lete i blinde heller, sier operasjonsleder ved Romerike politidistrikt, Jan-Erik Fossneset, til Dagbladet.no.

Det skal ikke være meldt om savnede personer, og det skal heller ikke ha gitt utslag på nødpeileren, slik det vanligvis gjør dersom et fly styrter.

Fossneset ser ikke bort fra at det kan ha vært et mikrofly som ble observert lørdag ettermiddag.

Et mikrofly er et lite fly med vingespenn på 8-10 meter og som har plass til en eller to passasjerer. Mikrofly er i noen tilfeller ikke utstyrt med nødpeiler.

Underlige flybevegelser

Det var lørdag ettermiddag at Luftambulansen fra Lørenskog rykket ut for å undersøke en melding om underlige flybevegelser og røyk fra bakken.

Luftambulansen søkte lenge i området mens det ennå var lyst. Deretter tok politiet over søket, som skulle vise seg å bli resultatløs.

For å være helt sikker gjorde Hovedredningsentralen ekstra søk med politihelikopter, men mannskap både ved Romerike politidistrikt og Hovedredningssentralen følte seg sikre på at dette dreide seg om en feilobservasjon.

Tips om røyk fra fly

- Vi fikk et tips om at et fly som det stod røyk ut av stupte raskt mot bakken, fortalte tidligere operasjonsleder ved Romerike politidistrikt Per Martin Ødegård til Dagbladet.no.

Ifølge VG Nett så skal tipset ha kommet fra en kvinne som var ute på ridetur i området.

- Våre helikoptre har ikke sett noe så langt, og Legehelikopteret er allerede reist tilbake. Nå vurderer vi i samråd med Hovedredningssentralen å kalle tilbake mannskapet, sa Ødegård til Dagbladet.no tidligere.


Vest for Nittedal sentrum

Dagbladet.no fikk opplyst av Luftambulansen at de fikk beskjed om den mulige flystyrten klokken 15.45 lørdag.

Observasjonene som gjorde at Hovedredningssentralen rykket ut, dreide seg om et småfly som skal ha beveget seg rart i luften vest for Slattum i Nittedal.

- Slike observasjoner kan være svært unøyaktige. Som sagt har vårt mannskap ikke sett noe hittil, sa vaktsjef ved Hovedredningssentralen Nils-Ole Sunde til Dagbladet.no.