KAOTISK: 28. januar skulle Eirik Jensen få svar på om han ble dømt skyldig, eller frifunnet for narko- og korrupsjonstiltalen. I stedet ble alt snudd på hodet. Video: Nicolai Delebekk / Kristoffer Løkås / NTB Scanpix. Redigering: Marie Røssland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Avslutter pengeinnsamling til Eirik Jensen

Samlet inn over 200 000 kroner til eks-politimannen. Nå avsluttes pengeinnsamlingen brått etter kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eirik Jensen (61) har vært gjennom to rettsrunder siden han ble pågrepet i 2014, men har fortsatt ikke fått noen rettskraftig dom.

Eks-politimannen ble på høsten 2017 dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj.

I fjor høst startet den fem måneder lange ankesaken i Borgarting lagmannsrett, som knapt kunne få noe mer nervepirrende utfall.

Sterkt engasjement

Jensen ble frikjent av norgeshistoriens siste jury for medvirkning til Gjermund Cappelens narkotikainnførsel og fant ham skyldig i korrupsjon. Men bare en time og 20 minutter etter at juryen leste opp sin konklusjon, satte fagdommerne i lagmannsretten hele kjennelsen til side. De mener ekspolitimannen utvilsomt er skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling.

Det betyr at saken skal opp til ny full behandling i Borgarting lagmannsrett, sannsynligvis på nyåret 2020.

Saken mot Eirik Jensen har, siden han ble pågrepet i kjelleren på politihuset på Grønland i Oslo 2014, vekket et sterkt folkelig engasjement.

På Facebook har ei støtteside for Eirik Jensen over 22 000 medlemmer, og har daglig aktivitet. I tillegg har saken mot ham og Gjermund Cappelen også generert flere Facebook-grupper dedikert til diskusjoner om saken. Et av disse forumene har over 2000 medlemmer, og diskusjonene er ofte friske.

200 000 kroner

Den siste tida har et av temaene som er gått igjen på disse Jensen-forumene vært den såkalte folkegaven til Eirik Jensen. Det er en innsamlingsaksjon startet av Jensen-støttespilleren Jan Bøhle.

Tre dager før fagdommerne i lagmannsretten forkastet juryens avgjørelse, opprettet nemlig han en innsamlingsaksjon i Eirik Jensens navn.

SKUFFET: Eirik Jensen er skuffet over fagdommernes avgjørelse, og mener at lagmannsretten spytter på juryen. Video: Nicolai Delebekk Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Bøhle var initiativtaker til innsamlingen, og han fikk også med seg Jensens samboer Ragna Lise Vikre og Arne Sundt-Bjerck, som startet støttegruppa i 2014. Til sammen har det blitt samlet inn over 200 000 kroner til Eirik Jensen, men nå er pengeinnsamlingen brått avsluttet.

- Innsamlingsaksjonen skal avsluttes. Jeg vil ikke kommentere det ytterligere, sier Jensens samboer Ragna Lise Vikre til Dagbladet mandag kveld.

Fikk kritikk

Det var Jan Bøhle som annonserte nyheten på sosiale medier mandag ettermiddag.

- Jeg var i går i kontakt med Ragna og fikk da beskjed om at innsamlingsaksjonen skal avsluttes, skrev Bøhle.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. Dagbladet er imidlertid kjent med at Jensen-leiren ikke ønsker oppmerksomhet rundt innsamlingen. Den siste tida har det også vært rettet kritikk mot innsamlingsaksjonen for å drive «tigging» mot vanlige folk for å få bidrag til aksjonen.

Formålet med innsamlingen var at det skulle samles inn penger til straffesaken, og stiftelsen «Folkegave til politimannen Eirik Jensen» ble opprettet.

Bøhle har tidligere sagt til Dagbladet at han var i kontakt med Jensen om innsamlingsaksjonen.

- At andre handler til hans gunst opplever han som støttende. Både han og Ragna er takknemlig og rørt over engasjementet fra ulike folk, sa Bøhle til Dagbladet i slutten av januar.

Forkastet ønsker

Jensen selv har forholdt seg taus i månedene etter at lagmannsretten satte juryens kjennelse til side og dermed sørget for at det blir ny full runde i lagmannsretten.

- Man skal tydeligvis ikke dømmes av sine likemenn lenger. Jeg synes det er å spytte på juryen det lagmannsretten har gjort. Det blir en ytterligere tung periode, da, sa Jensen like etter at opphevingen ble kjent.

- Jeg har veldig liten tro på rettssystemet. Hadde dette vært en ordinær sak, så hadde man nok nøyd seg med dette. Men dette er en sak som media og andre har blåst opp til å bli veldig stor. Jeg tror det står mye på spill her.

En knapp måned etter at lagmannsrettens avgjørelse ble tatt, forkastet Høyesterett anken fra Jensens forsvarere. Lagmannsretten har også besluttet å opprettholde tilsidesettelsen av juryens kjennelse, samtidig som de har besluttet at ankesaken mot han og narkobaronen Gjermund Cappelen (51) skal behandles sammen i lagmannsrettens nye behandling, mot Jensens ønske.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer