Avslutter rettssaken i morgen

Norsk ambassaderåd vil være tilstede for Aung San Suu Kyi.

 OPPOSISJONSLEDER:  Til tross for at hun har tilbrakt 13 av de siste 19 årene i fengsel, er Aung San Suu Kyi fremdeles leder av opposisjonspartiet National League for Democracy, som vant valget i 1990, uten at militærjuntaen godtok valgresultatet. Foto: AFP/SCANPIX
OPPOSISJONSLEDER: Til tross for at hun har tilbrakt 13 av de siste 19 årene i fengsel, er Aung San Suu Kyi fremdeles leder av opposisjonspartiet National League for Democracy, som vant valget i 1990, uten at militærjuntaen godtok valgresultatet. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):
- Norge har gjentatte ganger krevd umiddelbar løslatelse av Suu Kyi og alle andre politiske fanger. I tillegg er det bedt om anledning for internasjonale observatører til å være tilstede under rettssaken. Vi ser det som positivt at dette nå er imøtekommet forNorges vedkommende, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

- Det er viktig å holde fast ved utgangspunktet i saken, at Aung San Suu Kyi aldri skulle vært i husarrest og heller ikke skulle vært holdt i forvaring i Insein-fengselet for denne konkrete saken, sier statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet.

- At hun forholder seg til den rettsprosessen som nå pågår viser imidlertid at hun ønsker å benytte seg av de , om enn begrensede, rettslige mulighetene som foreligger, sier Larsen.

Avslutter rettsaken i morgen
I dag ble det klart at bumesiske myndigheter gir tillatelse til at en norsk og en britisk observatør er til stede under de avsluttende rettsforhandlingene i Yangon morgen. Fra Norge kommer ambassaderåd Anne Lilleøren, og den britiske ambassadøren i Yangon vil også være tilstede.

Selv om den norske ambassaderåden får lov ti å være tilstede i rettsalen, vil norske myndigheter fortsette å legge press på militærjuntaen, sier statsekretær Gry Larsen.

- Vi har hatt en klar holdning overfor militærjuntaen både i spørsmålet om Aung San Suu Kyis husarrest og når det gjelder det betydelige antallet politiske fanger i Burma. Dette vil vi holde fast ved og også i fremtiden kommunisere klart til burmesiske myndigheter.

Fange i 13 år
Aung San Suu Kyi ble arrestert i mai og siktet for brudd på bestemmelsene for sin husarrest. Forløpet var at den amerikanske statsborgerern John Yettaw tok seg inn på hennes eiendom over overnattet i huset der Suu Kyi ble holdt i husarrest. Aung San Suu Kyi har sittet i fengsel eller husarrest i 13 av de siste 19 årene.

Hun risikerer fem nye år i fengsel for det såkalte brudded på bestemmelsene rundt hennes husarrest.

2000 politiske fanger
Aye Chan Naing, leder for Burma-radioen Democratic Voice of Burma i Oslo, mener det er et fremskritt at burmesiske myndigheter tillater internasjonale observatører i rettssalen.

- Det neste skrittet må bli at det internasjonale samfunnet ber om at hun og alle andre politiske fanger blir løslatt. Norge og det internasjonale samfunnet kan ikke nøye seg med mindre, sier Naing.

Han tror imidlertid ikke at det er store sjanser for at den burmesiske militærjuntaen etterkommer oppfordringene.

- Både den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN, og FN har kommet med sterk kritikk, men militærjuntaen forventer sikkert at protestene stilner i løpet av noen uker, sier Naing.

Burmas innbyggere går til valg neste år, men Naing ser ikke at landet går mot noen demokratisk retning.
- De holder over 2000 av de mest politisk aktive innbyggerne fengslet. Hvordan kan man holde et troverdig og rettferdig valg da? Spør Naing.

 KRITISK:  FNs generalsekretær Ban Ki-Moon uttrykte tidligere denne måneden dyp skuffelse da han ble nektet å møte Aung San Suu Kyi. Foto: REUTERS/Chaiwat Subprasom/SCANPIX
KRITISK: FNs generalsekretær Ban Ki-Moon uttrykte tidligere denne måneden dyp skuffelse da han ble nektet å møte Aung San Suu Kyi. Foto: REUTERS/Chaiwat Subprasom/SCANPIX Vis mer