Avslutter søket etter overlevende

En ett år gammel jente ble fredag reddet ut av ruinene seks dager etter jordskjelvet i Kashmir. Men nå avsluttes søket etter overlevende, til tross for at det kan befinne seg flere i live under ruinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– Søket etter overlevende er avsluttet siden sjansen for å finne flere er svært liten. Det er en grusom realitet. Men etter en uke er det veldig få personer som vil ha overlevd, sier FNs nødkoordinator Jan Egeland, ifølge nyhetsbyrået AP.

Helen Lambard i den frivillige britiske organisasjonen International Rescue Corps sier det enda mer brutalt:

– Hvis det fortsatt ligger levende mennesker under ruinene, er de så få at hensynet til dem dessverre må vike til fordel for hjelpen til alle de andre. De overlevende må ha tilsyn og pleie, for de har ikke mat, ikke rent drikkevann, ikke tak over hodet – de mangler faktisk alt, sier Lambard til nyhetsbyrået Reuters.

Venter regn og torden

Den ett år gamle jenta overlevde jordskjelvet, og ble funnet i tolvte time - like før letingen ble avsluttet. Hennes mor og to brødre ble funnet døde.

De offisielle tapstallene i Pakistan er oppe i 35.000 personer, men tallene er ventet å stige. Titusenvis er skadet, og rundt 2,3 millioner har blitt hjemløse etter jordskjelvet forrige lørdag.

Innsatsen rettes nå for fullt inn mot de mange skadde og hjemløse. Det er meldt kraftig regn og torden i skjelvsonen i helgen, noe som kan hindre arbeidet med å distribuere mat og ly til de mange trengende. Nettene er allerede svært kalde i den høytliggende fjellregionen.

Teltbyer

Pakistanske myndigheter jobber nå med å sette opp teltbyer som kan huse hundretusenvis av mennesker.

– Fem byer hvor folk skal få tilbud om mat, elektrisitet og varme vil bli satt opp nær byene Islamabad og Rawalpindi, sier Pakistans informasjonsminister Sheikh Rashid Ahmed til BBC.

Ifølge Ahmed har hjelpen nå nådd frem til de fjerne landsbyene som også ble rammet av skjelvet.

Leger og sykepleiere har satt opp et midlertidig sykehus på et sportsstadion i Muzaffarabad, hovedstaden i det pakistanskkontrollerte Kashmir. Helikoptre henter skadde mennesker fra fjerntliggende landsbyer, og flyr hjelpearbeidere ut og inn til de isolerte områdene.

Ber for barna

Jan Egeland sier han frykter at de vil oppstå flaskehalser i arbeidet med å få ut hjelpen.

– Hvis vi ikke jobber sammen, vil vi bli en katastrofe innad i katastrofen, sa han, i henvisning til flere rapporter om at de mange forskjellige hjelpeorganisasjonene som er på stedet ikke alltid får til å koordinere sine tiltak.

Unicef ber nå hjelpeorganisasjonene om å konsentrere sin innsats om å hjelpe de mange barna. De frykter at mange barn vil dø på grunn av kulde, underernæring og sykdommer.

FN sender nå store forsendinger med kjeks med høyt innhold av proteiner, støvler og gensere til barna, samt vannbeholdere, plastpresenninger, legeutstyr og tepper.

FN anslår at gjenoppbyggingen etter jordskjelvet vil koste flere titall milliarder kroner og kan ta et helt tiår.

(ANB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer