Avslutter storoperasjon i Afghanistan

USA-ledede styrker har avsluttet sin hittil største operasjon i Afghanistan etter krigen i 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti talibansoldater ble drept og over 100 ble tatt til fange i den flere uker lange operasjonen, ifølge amerikanske militære.

Operasjonen har pågått i det sørlige og sørøstlige Afghanistan og over 2.000 vestlige soldater har deltatt i jakten på talibansoldater og deres allierte.

Angrepene mot amerikanske og andre vestlige soldater fra talibansoldater og andre grupper er redusert i løpet av operasjonen, men det forhindret ikke et selvmordsangrep like utenfor sentrum av Kabul søndag. Taliban tok på seg ansvaret for angrepet, der fem mennesker ble drept.

Ifølge en amerikansk militærtalsmann er ti talibansoldater drept i løpet av en serie angrep de siste ukene, fire er såret og over 100 tatt til fange. I tillegg har de USA-ledede styrkene avdekket flere våpendepoter med hundrevis av 107 millimeter raketter, store mengder ammunisjon og miner.

15 afghanske barn var også blant ofrene da amerikanske styrker gikk til angrep i Paktia-provinsen tidligere i desember.

Ifølge de vestlige styrkene har et av formålene med operasjonen vært å sikre arbeidet til storrådet Loya jirga, som skal utforme en ny grunnlov.

Men arbeidet til storrådet som er samlet i Kabul var tirsdag totalt preget av kaos, da mer enn 100 delegater truet med å boikotte voteringen over en ny grunnlov for Afghanistan.

Striden står om landet skal få et parlamentarisk system, med en underordnet rolle for presidenten, eller et presidentstyre med en sterk president. Det var medlemmer av Nordalliansen og andre fraksjoner som støtter innføringen av et parlamentarisk system, som truet med boikott. Innen disse fraksjonene er det både krigsherrer og lokale makthavere som frykter at deres makt vil bli redusert av en sterk presidentmakt.

Et flertall av delegatene har foreslått et presidentstyre, men det var tirsdag stor uklarhet om voteringsreglene. Et flertall av de 502 delegatene samlet seg i grupper for å få brakt på det rene hvordan avstemningen skal foregå.

(NTB)