Avsluttet møtet: - Oppgitt

Dagens møte mellom partene i lærerstreiken og riksmekleren pågikk i bare rundt to timer. Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, er oppgitt over arbeidsgiveren sin.

Oslo 20220918. Leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal møter igjen partene i lærerstreiken søndag.Foto: Hanna Johre / NTB
Oslo 20220918. Leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal møter igjen partene i lærerstreiken søndag.Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er oppgitt over å ha en arbeidsgiver som snakker ned kompetansen til sine ansatte. Som ikke forstår hvor alvorlig lærermangelen er, og som ikke er villig til å komme med ett eneste forslag på å løse den, sier Steffen Handal til Dagbladet.

Han sier videre at han på forhånd av møtet var spent på om KS ville komme dem i møte.

- Men de var ikke villige til å rikke seg en millimeter. Situasjonen er akkurat den samme som for ei uke siden. Det er bare å beklage.

Nå håper han at politikerne kjenner sin besøkelsestid, og at KS blir gitt et mandat slik at streiken kan avsluttes.

- Risikoen for at det går mot tvungen lønnsnemnd er økt, nettopp fordi barn og unge blir hardt rammet. Men streikeuttaket er ikke et forsøk på å komme i den situasjonen, sier han, og legger til at de vil innvilge dispensasjon for elevene som blir hardest rammet.

Han påpeker at Utdanningsforbundet står på samme krav som de meldte tidligere i helga.

Møttes klokka 12 søndag

Partene i lærerstreiken møttes hos Riksmekleren klokka 12 søndag. På forhånd uttrykte Handal bekymring for at streiken ville gå mot tvungen lønnsnemnd.

- Det vil avslutte streiken, men konflikten mellom partene vil fortsette og den vil ramme barn og unge, mener han.

Han bekreftet møtet lørdag. Også KS, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund skal delta.

Det er riksmekler Mats Wilhelm Ruland som har invitert partene til å treffes hos ham.

- Bagatelliserer streiken

Møtet skjer etter at streiken har blitt trappet opp flere ganger siden skolestart. Lørdag gikk Utdanningsforbundet ut med sitt forslag til løsning i mediene, noe som regnes som svært uvanlig.

- Vi har en arbeidsgiver som bagatelliserer streiken, og sier at det ikke er mulig å gjøre noe. Styrelederen i KS sier at lærerne ikke vil få mer penger. Vi frykter tvungen lønnsnemnd, og det burde Helgesen også gjøre, sier han over telefon til Dagbladet – på vei til dagens møte med riksmekleren.

Han sier videre at Utdanningsforbundet har ett eneste mål, og at det er å få på plass en løsning som lærerne kan akseptere.

- Jeg håper vi får avklart om KS vil komme lærerne i møte og gi tilleggene som vi har foreslått. Og sånn sett bidra til at lærerne kan holde noenlunde følge med andre i lønnsutvikling. Hvis vi får en avtale så kan streiken avsluttes og lærere og elever kan komme tilbake til klasserommet.

- Da vil konflikten eskalere

Utdanningsforbundet har ikke hatt dialog med KS de siste dagene, og Handal ønsker ikke å spekulere på hvordan søndagens møte blir.

- Men om regjeringen griper inn og streiken blir avblåst, vil konflikten eskalere. Lærermangelen vil øke og tilliten mellom partene vil minke.

- Hvor viktig er årets oppgjør?

- Jeg tror mange forstår at KS har hatt anledning til å komme oss i møte opp gjennom mange lønnsoppgjør, men har valgt ikke å gjøre det, svarer han.

Streiken har pågått siden før sommeren, og drøyt 6600 lærere er i streik.

Utdanningsforbundet tok det uvanlige steget med å offentliggjøre forslaget de har lagt fram for å få slutt på lærerstreiken. Ifølge forbundet kan KS avslutte streiken for prisen av 1,3 kilometer motorvei.

– Drøyt 300 millioner over to år er det som skal til, og kostnaden medfører altså ikke mer enn at 0,3 prosent av ramma i kommuneoppgjøret vil bindes opp neste år. Totalkostnaden på dette er det samme som det koster å bygge 1,3 kilometer med motorvei i Norge, skriver Handal på Utdanningsforbundets nettsider.

Kan ta ut flere mandag

Fra KS sin side er imidlertid talen like klar:

– Det er veldig vanskelig for KS å starte forhandlingene for 2023 nå, med bare tre av 40 organisasjoner. Det vil neppe verken sykepleiere, renholdere eller vaktmestre akseptere, sa forhandlingsleder Tor Arne Gangsø til statskanalen.

Utdanningsforbundet tar ut ytterligere 1800 medlemmer i streik fra mandag dersom det ikke blir noen løsning. Da vil til sammen 8200 lærere over hele landet vil være i streik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer