Avspark for valgkampen i Arendal

Politikere og samfunnstopper i alle farger og fasonger inntar Arendal denne uka. En dvask valgkamp kan få frisk vind i seilene.

PARTILEDERDEBATT: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), Senterpartileder Liv Signe Navarsete og Sv leder Audun Lysbakken ankommer partilederdebatten under Arendalsuka i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
PARTILEDERDEBATT: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), Senterpartileder Liv Signe Navarsete og Sv leder Audun Lysbakken ankommer partilederdebatten under Arendalsuka i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere enn 100 debatter og arrangementer er tillyst. Hotellrom er revet bort fra Tvedestrand i øst til Kristiansand i vest. Sørlandsbyen blir sentrum for norsk politikk og samfunnsdebatt i en uke til ende.

- Arrangementet var stort i fjor også, men årets utgave er minst fem ganger større, sier lederen i programkomiteen for Arendalsuka, Aust-Agders fylkesmann Øystein Djupedal.

Stort program Den tidligere SV-statsråden tok selv initiativet til å skape en norsk utgave av det svenske politiske storstevnet Almedalsveckan i 2011. Da ble det avlyst som resultat av 22. juli.

- Responsen er overveldende i år, men vi vil først lykkes for alvor om Arendalsuka blir betraktet som en etablert tradisjon for toppnavn fra politikk og samfunnsliv, sier han.

Flere partier har lagt valgkampåpningen til Arendal. Det blir taler, debatter, kulturinnslag og konserter fra morgen til kveld. Allerede onsdag - dagen før det starter for alvor - blir det ungdomspartilederdebatt. Og på Hove er musikkfestival skiftet ut med ungdomsdemokratileir.

Fra og med torsdag går det slag i slag. Thorbjørn Jagland skal snakke om menneskerettigheter og ytringsfrihet i Europa. Nobelprisvinner Rajendra Pachauri skal diskutere klimasak med et kobbel andre miljøkjendiser.

Lørdag står stemmerettsjubileet i sentrum, og i den anledning er Kristin Clemet, Kristin Halvorsen, Siv Jensen og Trine Skei Grande invitert til å utveksle egne erfaringer om kvinners plass i politikken.

- Arendalsuka er et dansegulv. Vi inviterer til dans og legger til rette for det. Det er flere enn 100 ulike arrangementer i tillegg til dem vi selv står for, sier Djupedal.

Politisk gate Et fast innslag er den politiske gaten i sentrum av Arendal, der organisasjoner og partier rigger til rundt 90 stands.

- Det er forbud mot å selge varer eller verve medlemmer. Hensikten skal utelukkende være å diskutere politiske spørsmål og drive folkeopplysning, sier han.

Djupedal tror han kan garantere at valgkampen får vind i seilene i Arendal, men understreker at ordskiftet ikke begrenser seg til dagsaktuell og mediedrevet politisk diskurs.

- Noe av det jeg gleder meg mest til, er samtalen om livets store spørsmål som Anne Grosvold skal lede, med Kåre Willoch, Hadia Tajik og Anne Enger, sier Djupedal.

Et høydepunkt for de politisk interesserte blir den store, TV-sendte partilederdebatten mandag kveld. Men selv om alle partilederne deltar, blir den neppe like dramatisk som i fjor, da politidirektør Øystein Mæland så å si ble avsatt på direkten. Det hele avsluttes tirsdag i neste uke med en helsedebatt, som i likhet med andre debatter under Arendalsuka blir streamet på nett. (©NTB)