Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Avstanden har blitt mindre

Men KrF-lederen har fortsatt «uakseptable forslag» på bordet foran seg.

FORHANDLER IGJEN: Nå sitter de parlamentariske lederne i regjeringspartiene, Høyres Trond Helleland og Frp's Harald Nesvik, overfor Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) for å forsøke å dra i land en avtale om neste års statsbudsjett. Bildet er tatt fra en tidligere dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORHANDLER IGJEN: Nå sitter de parlamentariske lederne i regjeringspartiene, Høyres Trond Helleland og Frp's Harald Nesvik, overfor Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) for å forsøke å dra i land en avtale om neste års statsbudsjett. Bildet er tatt fra en tidligere dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF er inne i sin tredje uke.

- Det er fortsatt en avstand, men den har blitt mindre, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til dagen forhandlingsmøte, som begynte nå klokka 17.30.

På spørsmål om stemningen har snudd, svarte han:

- Det vil jo dette møtet vise, for vi har en del spørsmål med oss nå. Nettopp hvordan regjeringspartiene håndterer det, vil avgjøre om vi får positiv framdrift. For vi ønsker å få til en løsning denne uka. 

Dette er dagens første møte mellom partene, som har brukt dagen til partinterne møter. På spørsmål om KrF har brukt tida til å regne på inndekning - altså hvor pengene hentes fra - svarte han:

- Det er og en del av problemstillingen, ja.

Og på spørsmål om regjeringen har finansiert sine innrømmelser med med lite hyggelige kuttforslag, lød svaret:

- Det er noen inndekningsforslag som er uakseptable.

- Demokrati på sitt beste Da partene kom ut av møterommet igjen, drøyt to timere seinere, hadde KrF-lederen lite nytt å melde, medga han.

- Jeg har fått avklaring på noen av spørsmålene, men ikke alle, sa han.

Regjeringspartiene minnet om at det var urimelig å sammenligne prosessen nå med de åtte foregående årene med rødgrønt flertallstyre.

- Dette er demokrati på sitt beste, sa Høyres Trond Helleland.

- Demokratiet har fått sin renessanse på Stortinget, sa Frp's Harald T. Nesvik.

Alle gjorde det klart at de håper å gjøre seg ferdig denne uka, men Helland understreket at han ikke kunne garantere det. Klarer de ikke det, vil det snu Stortinget på hodet. Hvis ikke partene blir enige innen fredag betyr det en utsettelse av hele den videre prosessen. Finansdebatten som skal være torsdag 27. november vil måtte bli skjøvet framover. I den debatten klarlegges de totale økonomiske rammene i budsjettet og rammene til de andre departementene. Finansdebatten har bare blitt skjøvet på to ganger tidligere.

- Det har vært budsjettforhandlingere tidligere som har tatt lengre tid, minnet også Helland om.

Fortsatt stor avstand I går be det nok en gang gjentatt av partene fortsatt står langt fra hverandre.

- Vi er flere dager unna et mål, og jeg tror dessverre jeg får rett i at vi fortsatt er langt unna et mål, sa Venstre-leder Trinde Skei Grande etter gårsdagens økt.
 
Hun svarte også «jul» på konkrete spørsmål om de to datoene for finanskomiteen og Stortingets behandling.

Mandag kveld meldte TV 2 om en viss bevegelse i forhandlingene. Forslag som skal ha blitt drøftet, er et påslag i el-avgiften på ett øre per kilowattime - som KrF ønsker i sitt alternative budsjett - og ei ny skisse for kutt i formuesskatt - der prosentsatsen er satt til 0,85 prosent.

Regjeringens budsjettforslag inneholder en lettelse i formuesskatten på tilsammen 4,1 milliarder kroner - men de kan altså være villige til å gå med på en litt annen innretning for å imøtekomme Venstre.

Venstre og Frp på kollisjonskurs KrF vil på sin side ikke ha lettelser i formuesskatten, men heller utrede lettelser så såkalt arbeidende kapital. KrF-leder Knut Arild Hareide henter dermed inndekning for en del av sine krav i en uendret formuesskatt - noe som ifølge kilder Dagbladet har snakket med, har skapt problemer for KrFs regnestykke.

Det er særlig rundt det såkalte grønne skatteskiftet generelt at partene stanger hodet mot hverandre - spesielt er Venstre og Frp på kollisjonskurs når det kommer til bilavgifter. Regjeringen blant annet lettelser i omregistreringsavgiften og - reelt sett - kutt i avgiftene for bensin og diesel. Venstre på sin side vil øke avgiftene for bilistene, men gi lettelser til dem som velger å kjøre kollektivt, eller går over til hybrid- og el-bil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling