Avstanden minker

Presidentvalget i USA har blitt en skikkelig neglebiter. Det er små marginer i flere viktige stater.

TALTE: Klokka 08.20 norsk tid talte president Donald Trump i Det hvite hus. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Resultatene fra presidentvalget tikker fortsatt sakte, men sikkert inn.

Fortsatt er ingenting avgjort, men det ser ut til at demokratenes Joe Biden vinner blant annet New York, California, Minnesota og Oregon. Samtidig har president Donald Trump seiret i stater som Florida, Texas, Arkansas og Ohio.

Nå er det utvikling i stemmeresultatene til delstatene Wisconsin, Michigan, Nevada. Disse statene kan være avgjørende for valgresultatet.

Endres raskt

I Nevada, hvor seks valgmenn står på spill, er det nesten dødt løp mellom de to kandidatene. Ved 15-tiden var det rundt 8000 stemmer som skilte Biden og Trump, med førstnevnte i ledelsen.

Nå er det 588 252 stemmer til Biden (50,32 prosent) og 580 605 stemmer til Trump (48,67 prosent).

Det forventes ikke nye valgresultater fra Nevada før seint torsdag ettermiddag, norsk tid.

Biden har nå tatt en ledelse i Michigan, hvor 16 valgmenn står på spill. Han har i 15-tiden 50,25 prosent mot Trumps 49,74. Bare litt over 20 000 stemmer skiller dem.

Like før klokka 16 har Trump tatt igjen noe av gapet, og rundt 14 000 stemmer skiller dem. Biden har 2 511 077 stemmer mot Trumps 2 497 873 stemmer.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Ifølge New York Times forventes det at store deler av stemmene som gjenstår i Michigan vil gå til Demokratene. Det er forventet at et klart bilde av valgresultatet i delstaten, og kanskje et endelig resultat, vil være klart innen onsdag kveld lokal tid.

I Wisconsin, med sine ti valgmenn, er det også tett mellom de to rivalene. Her har Biden 1 628 995 stemmer (50,33 prosent) og Trump har 1 607 172 stemmer (49,66 prosent). Altså er det rett rundt 20 000 som skiller dem.

Også CNN melder om Biden-ledelse i delstaten, og viser til at resultater fra byen Milwaukee har snudd de foreløpige resultatene til Bidens fordel.

Guvernøren i Wisconsin skriver at statens valgarbeidere «fortsetter å utføre sitt viktige arbeid» etter at millioner av innbyggere i staten har avgitt sine stemmer.

USA-VALG: Oddvar Stenstrøm uttrykker stor bekymring etter president Donald Trump talte i morgentimene norsk tid onsdag 4. november. Video: Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Et valg er ikke over når en folkevalgt sier de vant - det er over når hver stemme har blitt telt.

Det er ikke lenge siden president Donald Trump nærmest erklærte valgseier, lenge før opptellingen er ferdig, noe som har skapt sterke reaksjoner.

I forkant av dette holdt Joe Biden tale. Han var mer forsiktig, og sa at «vi føler oss bra» og at «vi er på vei mot å vinne valget».

Lederen for demokratene i Wisconsin skriver på Twitter at han er sikker på en Biden-seier i delstaten.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 26.11.2020 10:00Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Flere usikre stater

Det er også knyttet stor spenning til Pennsylvania, Georgia og Nord-Carolina. Foreløpig har Trump en ledelse med 55,51 prosent og 3 005 722 stemmer i Pennsylvania. Det er over 600 000 stemmer som nå skiller Trump fra Biden i delstaten.

Men her gjenstår til gjengjeld et betydelig antall forhåndsstemmer og poststemmer. Et flertall av disse antas å gå til Biden.

I delstaten Georgia er det rundt 100 000 stemmer som skiller Trump og Biden, her med førstnevnte i ledelsen. Trump har i skrivende stund 2 382 070 stemmer og 51,09 prosent. Vinneren forventes å kunne kunngjøres i løpet av onsdagen, men med forbehold om at det kan ta et par dager.

Nord-Carolina er nok en stat hvor kampen ikke er avgjort, til tross for at Trump selv uttalte det i nattas tale.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Delstaten godtar stemmer som er postlagt innen valgdagen helt fram til 12. nov.

Onsdag ettermiddag , norsk tid, skal omkring 95 prosent av stemmene være talt opp, ifølge NYTs oversikt. Trump leder med 50,71 prosent mot Bidens 49,28 prosent. Omkring 77 000 stemmer skiller de to kandidatene, ifølge tall fra Decision Desk HQ.

Denne delstaten går tradisjonelt til republikanerne. Det har vært tilfellet i ni av de siste ti valgene, hvor unntaket er valget i 2008, da Obama tok seieren her.

Tallene i denne artikkelen er fra Decision Desk HQ og har blitt oppdatert seinest klokka 15.15. Dagbladet følger saken og oppdaterer fortløpende.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer