Avstandsforelsket

Mens han må passe seg for isbjørner i Arktis, ser hun pingviner i Antarktis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVALBARD (Dagbladet): Søren Nissen og kona Vibeke Nissen er så avstandsforelsket som man kan få det, når paret i dag feirer 30 års bryllupsdag.

Det danske legeparet, som begge har jobbet flere år i Nord-Norge, er nå stasjonert i hver sin ende av jordkloden.

Han er avdelingsleder ved Longyearbyen sykehus på 78 grader nord. Hun er den første legen som overvintrer i Antarktis, på den norske forskningsstasjonen Troll på 72 grader sør.

Det er hele 16 700 kilometer mellom paret, som har vært atskilt siden november i fjor, og ennå ikke vil ses på flere måneder.

Umulig

For andre par som lever i avstandsforhold, finnes det alltid en mulighet til å besøke hverandre dersom man blir desperate nok. For Søren og Vibeke er det fysisk umulig.

-  Det er for risikabelt å fly til Sydpolen på vinterstid. Ekstrem kulde, mørke og hyppige stormer, store avstander og skiftende landingsforhold gjør det vanskelig, uten at jeg skal gjøre meg til ekspert på dette, forklarer Søren.

Tøft

Derfor har Vibeke som en del av et mannskap på sju personer vært totalt isolert fra omverdenen siden 21. februar.

Og det var ganske tøft å se det siste flyet ta av.

-  Jeg sto og så det siste flyet rulle ned isbanen og lette. Da må jeg tilstå at jeg hadde tårene rett bak øyelokkene. Jeg tenkte på hvor ufattelig lang tid det skulle gå før jeg fikk se familien min igjen, forteller Vibeke.

-  Det er jo litt merkelig å vite at man ikke har mulighet til å se henne, men heldigvis er de ikke isolert på samme måte som i gamle dager. Vi har god kontakt både på e-post og telefon. Faktisk er forbindelsen nesten like god ned dit som til Tromsø, mener Søren.

Og fru Nissen stortrives i kulden på Sydpolen.

-  Jeg er helt bergtatt av Antarktis, den har sin egen skjønnhet. Den trollbinder en når man går tur opp på fjellene og ut på blåisen. Man fylles med en ubeskrivelig glede over å få lov til å oppleve en slik natur, forteller hun.

Savnet natur og fjell

At paret ikke bare er tiltrukket av hverandre, men at begge også har en forkjærlighet for polare områder, er på det rene.

-  Etter å ha jobbet mange år i Nord-Norge flyttet vi ned til Sør-Norge for noen år siden. Men vi savnet begge den nordnorske naturen og fjellene veldig, og bestemte oss derfor for å flytte tilbake. Da muligheten bød seg på Svalbard, var vi også raske til å hive oss rundt, vi har begge en forkjærlighet for polare områder. Kombinasjonen med å ha en utfordrende og spennende jobb og samtidig få mulighet til å oppleve en så fascinerende natur som på Svalbard er ideell, mener Søren.

Norge er hjemme

-  Jeg har alltid hatt en stor forkjærlighet for alt polart og vet at jeg trives ekstremt godt der det er snø, is, nakne fjell og endeløse vidder. Jeg vokste opp i Canada, og min barndom er preget av glede over naturen, som der i likhet med Norge er storslått. Selv om jeg er født i Danmark, føler jeg at Norge - og især Nord-Norge - er mer som hjemme, sier Vibeke.

Ingen planer

De polare interessene har altså ført til at paret i dag feirer 30 års bryllupsdag på hver sin pol. Men noen spesielle planer for dagen har de ikke.

-  Vi er ikke så veldig tradisjonsbundne noen av oss, så det skal nok gå fint. Foreløpig har jeg ikke lagt noen spesielle planer, forteller Søren.

Møttes som 16-åringer

-  Men vi skal feire at vi ses igjen og at vi skal ha ferie sammen for første gang på over to år. Selvfølgelig er en 30 års bryllupsdag noe helt spesielt, Søren og jeg har kjent hverandre siden vi møttes som 16-åringer, og jeg er heldig som får være gift med ham, sier Vibeke.

-  Vi er nok litt utradisjonelle på noen områder, men jeg er glad for at vi fortsatt kan ha pute- og snøballkrig, backpacke rundt omkring og være bestevenner, sier Vibeke, som ser sin mann igjen ei uke etter at hun er ankommet Cape Town i begynnelsen av desember.

-  Da skal vi ha ferie og reise rundt i Sør-Afrika og Namibia, forteller Søren Nissen.

ANTARKTIS: Vibeke Nissen overvintrer på forskningsstasjonen Troll på 72 grader sør.