Avstår ikke fra lønnsøkning

LO-leder Gerd-Liv Valla blir lynende sint på spørsmål om hun vil avstå fra lønnsøkning i år etter at hun har manet til moderasjon. Når statsrådene trolig får et lønnshopp, får Valla det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets lønnskommisjon trolig gå inn for et lønnshopp på mellom 27 000 kroner og 48 000 kroner til statsministeren, statsrådene og stortingsrepresentantene. Det betyr også lønnshopp for Valla og LO-ledelsen som har bundet sine lønninger til statsrådenes.

Dyre lønnsoppgjør

Mandag gikk Valla og Jens Stoltenberg ut og sa vi ikke lenger kan koste på oss dyre lønnsoppgjør. Og forrige måned proklamerte Valla at hun er villig til å fryse sin lønn i 2003 som ledd i en inntektspolitisk dugnad hvis andre toppledere gjør det samme.

Men Valla ser ingen grunn til å gå foran med et godt eksempel i år. Argumentet er at hun er villig til å avstå fra en lønnsøkning først ved neste lønnsoppgjør.

Solidarisk

- Det har ingen hensikt eller virkning om jeg ensidig gjør dette. Poenget var at alle burde gjøre det i 2003. I en slik sammenheng var det selvsagt for meg å også avstå fra lønnsøkning.

- Er ikke dette dobbeltmoral? Ville det ikke vært et sterkt signal om du ensidig gikk foran nå og takket nei til lønnsøkning?

- Jeg har ikke hørt på maken til tøv. Saken er at alle skulle inngå i en solidarisk kontrakt der alle de som tjener mye, skulle si nei til økning.

Jens stemmer for

Stortingspolitikere ser heller ingen grunn til å fryse lønna si nå. Jens Stoltenberg, som gikk ut sammen med Valla og advarte mot dyre oppgjør, vil stemme for lønnsøkning når kommisjonens innstilling kommer.

- Politikere bør ha en lønnsutvikling på linje med andre lønnstakere. Derfor er det naturlig å stemme for lønnskommisjonens forslag dersom det foreslås et tillegg på linje med hva alle andre har fått, sier Jens Stoltenberg.

- Men du har jo selv manet til kraftig moderasjon?

- Det vi har sagt er at lønnsveksten ikke bør være høyere enn hos våre handelspartnerne i utlandet. Vi må få en inntektspolitikk på linje med dem.

Parlamentariske leder Oddvard Nilsen (H) og KrFs Jon Lilletun signaliserer at de vil stemme for økningen. Carl I. Hagen vil vente og se.

SAMMEN FOR LØNN: LO-leder Gerd-Liv Valla og Ap's Jens Stoltenberg, vil ikke avstå fra lønnsøkning nå. Hun sier hennes og Jens' utspill gjelder for neste lønnsoppgjør.