Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avstemningsrot ga stortingsflertall

To Høyre- og én Frp-representant for mye i avstemning om grønne sertifikater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opposisjonen på Stortinget trodde i kveld at de hadde klart å få i gang igjen forhandlingene med svenskene om grønne sertifikater. Men den gang ei. Resultatet ble kjent ugyldig da det viste seg at avstemningen ikke hadde gått riktig for seg, og må trolig gjenopptas i morgen, melder NTB.

Utbyttingsfeil

Det var feil i den såkalte utbyttingen (reduksjonen av antallet stemmeberettigede i partigruppene for å kompensere for fravær av representanter hos ett eller flere partier, red.anm.) som førte til det gale resultatet. Under avstemningen skal det ha vært to Høyre- og én Frp-representant for mange i Stortingssalen.

Forslaget, der regjeringen bes om å fremme lovforslag om et felles norsk-svensk marked for grønne sertifikater fra og med 2007, var fremmet av Høyre, KrF, Venstre og Frp.

- Det ble en kortvarig glede, men det var godt så lenge det varte, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp) til NTB.

I energi- og miljøkomiteens innstilling gikk de rødgrønne mot forslaget om å gjenoppta forhandlingene med svenskene, men under plenumsavstemningen ble stemmetallet - svært overraskende - 54-54, og stortingspresidenten brukte sin dobbeltstemme og ga flertall til opposisjonen. President denne måneden er Frp\'s Carl I. Hagen.

Utålmodig opposisjon

- Det er stor utålmodighet i Stortinget når det gjelder satsingen for fornybar energi, og en samlet opposisjon mener at grønne sertifikater er den beste løsningen, sier Ketil Solvik-Olsen, som mener de rødgrønne har trenert saksbehandlingen.

FORNYBAR ENERGI: Vindkraft, her representert ved vindmølleparken på Smøla. Foto: SCANPIX
FORNYBAR ENERGI: Vindkraft, her representert ved vindmølleparken på Smøla. Foto: SCANPIX Vis mer

Også miljøbevegelsen mener regjeringen har brukt vel lang tid på å få avklart strategien i forhold til fornybar energi.

- Regjeringen har lovet en slik satsing og sagt at den er rett rundt hjørnet. Nå begynner dette hjørnet å bli vel langt, sier en irritert leder i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken til NTB.

Avstemningsrot ga stortingsflertall
BRUKTE DOBBELTSTEMME: Stortingspresident Carl I. Hagen.
- GODT SÅ LENGE DET VARTE: Ketil Solvik-Olsen i Frp\'s stortingsgruppe.
UTÅLMODIG: Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling