VÅPENDRØNN: Israel bomber ved Rafah  i Gaza nær grensa til Egypt, mens forhandlere fra mange kanter arbeider med en avtale om våpenhvile. Foto: AFP / Scanpix / SAID KHATIB
VÅPENDRØNN: Israel bomber ved Rafah i Gaza nær grensa til Egypt, mens forhandlere fra mange kanter arbeider med en avtale om våpenhvile. Foto: AFP / Scanpix / SAID KHATIBVis mer

Avtale betyr ikke fred

Våpenhvile er en utsettelse for Gaza, skriver Jan-Erik Smilden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


RYKTENE om en våpenhvile mellom Israel og Hamas gikk i hele går kveld, men en slik våpenhvile vil trolig bare bety en midlertidig stans i de blodige krigshandlingene som har herjet den siste uka.

Mens palestinske raketter ble skutt mot Israel og israelerne angrep Gaza med fly og krigsskip med økende styrke, pågikk det i hele går et intenst diplomati for å få slutt på volden, som inntil i går kveld hadde ført til rundt 135 palestinske drepte, de fleste sivile, og minst fem israelere. Samtidig som Hamas tidlig i går kveld meldte at en våpenhvile var så godt som klar til å underskrives, spredte israelske fly løpesedler over Gaza der sivilbefolkningen i deler av området ble oppfordret til å forlate sine hjem og flykte via veier som ble betegnet som sikre. Dette var advarsler som ble tatt alvorlig.

VERKEN HAMAS ELLER ISRAEL er interessert i en ny storkrig, slik som for snart fire år siden. Heller ikke vil noen av dem stå fram som tapere. Derfor har både de krigførende parter og de andre involverte i diskusjonene om en våpenhvile, måttet være nøye med formuleringene, inkludert hvert eneste komma.

Med en våpenhvile kan israelerne framheve at de har fått Hamas til å stanse rakettangrepene og derfor hevde at de har gått seirende ut av konflikten. Hamas-lederne kan på sin side kan si at de klarte å presse israelerne i kne ved å tvinge dem til forhandlinger. Og egyptiske myndigheter som har ledet meklingen, kan skryte av at Egypt nå igjen spiller en viktig og helt avgjørende rolle i Midtøsten. Og så kan USA, EU og Den arabiske liga erklære at de også har vært involvert, ikke minst USA. Her må alle få sitt.

MEN SÅ kommer spørsmålet: Hva vil egentlig en våpenhvile innebære? Hamas vil trolig fortsette å smugle og produsere raketter, uansett om de vil hevde det motsatte. Mer radikale islamistgrupper enn Hamas vil ganske sikkert fyre av en rakett mot israelsk territorium av og til, og Israel vil fremdeles behandle Hamas-myndighetene i Gaza som terrorister. Vanlige palestinere i Gaza vil fortsatt leve i frykt for israelske raketter og bomber, israelerne vil være mer bekymret for sin sikkerhet enn noen gang, ikke minst fordi Hamas nå har raketter de kan skyte mot Tel Aviv og Jerusalem.

Og Gaza vil fortsatt være blant de verste områdene i verden å leve i.