Enige om reduserte utslipp

Avtale inngått om redusert bruk av klimagasser som er opptil 5000 ganger sterkere enn CO2

- Det var ganske harde kamper i går, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

ENIGHET: Avtalen som ble inngått i Rwanda tidlig lørdag morgen, er formelt sett et tillegg til Montreal-avtalen som regulerer bruk av gasser som skader ozonlaget. Foto: AP 
ENIGHET: Avtalen som ble inngått i Rwanda tidlig lørdag morgen, er formelt sett et tillegg til Montreal-avtalen som regulerer bruk av gasser som skader ozonlaget. Foto: AP  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En avtale om redusert bruk av de kraftige klimagassene HFK er inngått etter internasjonale forhandlinger i Rwanda hvor over 170 land har deltatt.

– Dette er trolig det enkeltvedtaket som vil gi de største globale utslippsreduksjoner overhodet. Denne avtalen betyr at global oppvarming kan reduseres med opp mot en halv grad ved århundrets slutt, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), som har representert Norge i forhandlingene, til NTB.

Overfor Dagbladet legger ikke Helgesen skjul på at avtalen kom i stand etter harde tak.

- Ulike land har ulike interesser. Det var ganske harde kamper i går. Det er ingen hemmelighet at det satt lengst inne for India, Pakistan, Iran, Irak og gulfstatene, som også har fått færrest forpliktelser. Men det er viktig at vi har fått Kina med i den andre gruppa. Kina er størst, sier klima- og miljøministeren.

Prosessen med å redusere bruken skal begynne i rike land i 2019. En lang rekke utviklingsland får bedre tid til å omstille seg og skal begynne å kutte bruken i 2024.

Utsettelse for India

India, Pakistan og et fåtall andre land fikk i forhandlingene aksept for at de kan vente til 2028 før de begynner omstillingen.

Gassene som kalles hydrofluorkarboner (HFK), brukes blant annet i aircondition-anlegg og frysere. Noen av dem har en effekt på klimaet som er flere tusen ganger kraftigere enn CO2.

Men levetiden i atmosfæren er mye kortere, noe som betyr at utslippskutt raskt kan bidra til å begrense den globale oppvarmingen, skriver NTB.

- På det verste er HFK-gasser opptil 5000 ganger sterkere enn CO2. Avtalen er viktig, for vi snakker om de klimagassene som vokser kraftigst i bruk, sier Helgesen til Dagbladet.

Ozonlaget

HFK-gassene ble i sin tid tatt i bruk som erstatning for gasser som ødelegger ozonlaget.

Etter hvert som bruken av aircondition har økt kraftig i utviklingsland, er HFK-gassenes bidrag til den globale oppvarmingen blitt ett betydelig problem.

Avtalen som ble inngått i Rwanda tidlig lørdag morgen, er formelt sett et tillegg til Montreal-avtalen som regulerer bruk av gasser som skader ozonlaget, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer