Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp og regjeringspartiene enige om kommuneøkonomien

Avtale klar - uten mer penger til kommunene

Kommunesektoren får i utgangspunktet ikke mer penger fra staten, men møtes med en garanti: Alle nødvendige merkostnader knyttet til coronakrisa skal dekkes inn.

KLAR: Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) får flertall for kommuneproposisjonen med Fremskrittspartiets stemmer - uten at staten nødvendigvis må legge mer penger på bordet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR: Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) får flertall for kommuneproposisjonen med Fremskrittspartiets stemmer - uten at staten nødvendigvis må legge mer penger på bordet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Regjeringspartiene og Frp har blitt enige om kommuneproposisjonen. Enigheten skal presenteres på en pressekonferanse torsdag, men etter det Dagbladet erfarer er rammen for kommuneopplegget den samme som i regjeringens forslag.

FULLT UT: Frps forhandler Helge Andre Njåstad sier kommunene vil få kompensert merutgifter fullt ut.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
FULLT UT: Frps forhandler Helge Andre Njåstad sier kommunene vil få kompensert merutgifter fullt ut. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Det innebærer at kommunesektoren ikke i utgangspunktet får mer penger av staten - men Fremskrittspartiet garanterer at merutgifter knyttet til coronakrisa skal dekkes fullt ut.

- Hvis dette stemmer har det vært mye bråk fra Fremskrittspartiet for lite gevinst. Blir det ikke mer, er det krise i mange kommuner og fylker, sier SVs Karin Andersen.

Hun mener situasjonen er så dramatisk at oppsigelser og dårligere velferdstilbud blir resultatet uten mer penger til kommunene. Men Frp forsikrer at kommunene ikke skal komme dårligere ut.

- Vi presenterer helheten i avtalen i morgen, men vi har sikret at kommunene får økt forutsigbarhet. De skal kompenseres fullt ut for nødvendige merutgifter knyttet til coronakrisa, sier Fremskrittspartiets Helge André Njåstad til Dagbladet.

Lover vekst

I kommuneproposisjonen legger regjeringen til grunn at kommunene og fylkeskommunene vil ha en vekst i frie inntekter på mellom 2 og 2,4 milliarder kroner i 2021. For kommunene alene er veksten beregnet til mellom 1,6 og 2 milliarder kroner.

Men anslaget er omstridt fordi det er stor usikkerhet knyttet til hvor stor nedgangen blir i forventede skatteinntekter i år. Kommuneorganisasjonen KS har tidligere anslått kommunenes tap i 2020 til mellom 18 og 27 milliarder kroner.

Skattetap og redusert inntekt og ekstrakostnader kommer på minussiden, mens redusert lønns- og prisvekst oppveier noe av tapet.

- Vi har satt ned en arbeidsgruppe, hvor også KS inngår, hvor vi skal se på merutgifter knyttet til koronakrisen og inntektsbortfall. Noen av disse spørsmålene får vi ikke svar på før mot slutten av året, for eksempel skattetapet, sa kommunalminister Nikolai Astrup (H) da proposisjonen ble lagt fram i mai.

Nye runder

Fremskrittspartiets Helge André Njåstad sier det er tydeliggjort i avtalen med regjeringspartiene at kommunene skal få kompensert for sine corona-relaterte tap.

Dette skal skje ved at man tar en ny vurdering når statsbudsjettet for 2021 legges fram og i forbindelse med den såkalte nysalderingen av budsjettet for 2020 nærmere jul.

KLAR TALE: Erna er lei arbeidsgivere som trikser med tall og får det til å se ut som arbeidstakere tjener mer enn de i virkeligheten gjør. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Etter det Dagbladet forstår ligger det også an til endringer i ferjeavløsningsordningen, som Frp har kjempet hardt for. I praksis skal det være snakk om en vridning av midler som stimulerer til bygging av bruer.

I tillegg skal det være enighet om ektraoverføringer til ressurskrevende brukere innen helse og omsorg, som særlig er en budsjettmessig bekymring for små kommuner landet rundt.

Lavere lønnsvekst

Kommuneproposisjonen er det økonomiske opplegget for kommunene neste år, som hvert år legges fram samtidig med revidert nasjonalbudsjett.

Overfor Dagbladet slo kommunalminister Nikolai Astrup fast at lavere lønnsvekst vil gi større handlingsrom for kommunene.

- Vi står i den største krisen siden 30-tallet så det sier seg selv at lønnsveksten ikke blir på 3,6 prosent, sa Astrup.

Han framholdt at dette ville slå gunstig ut fordi kommunene har budsjettert med mer lønnsutgifter enn fasiten vil vise.

- Dette frigjør samlet over 9 milliarder kroner for kommunene, sa Astrup.

Innspurt

Regjeringspartiene og Frp forhandler også om revidert nasjonalbudsjett og de økonomiske tiltakene i den tredje krisepakka knyttet til virusepidemien.

Etter det Dagbladet pågår disse forhandlingene parallelt. Partene møttes til nye samtaler i dag, og det er ventet at en avtale vil bli klar i løpet av kort tid.

Stortingets siste dag før ferien er fredag i neste uke. Da må alle saker være ferdigbehandlet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!