- Avtale klar om humanitær hjelp til Øst-Ukraina

Det sier den russiske utenriksministeren.

ALT KLART : De russiske lastebilene ved grensa til Øst-Ukraina.   AFP PHOTO / DMITRY SEREBRYAKOV Scanpix
ALT KLART : De russiske lastebilene ved grensa til Øst-Ukraina. AFP PHOTO / DMITRY SEREBRYAKOV ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere dager har rundt 280 store lastebiler stått ved grensa til Ukraina og ventet på å slippe inn i Ukraina. Bilene er lastet med humanitær hjelp fra Russland.

Ingen våpenhvile - Til slutt har alle spørsmål blitt løst når det gjelder det russiske initiativet med å sende 300 lastebiler med humanitær hjelp. Det er enighet om alt med Ukraina og Internasjonale røde kors, sa Lavrov i Berlin idag tidlig. Han møtte i går kveld sine kolleger fra Ukraina, Tyskland og Frankrike i Berlin for å diskutere Ukraina. Men de fire utenriksministrene kom ikke lengre når det gjelder det store spørsmålet, nemlig en våpenhvile, og slutt på krigen i Øst-Ukraina.

Kolonnen av hvitmalte militære lastebiler har vært i nyhetsbildet i ei uke. Nato mistenkte at de var lastet med militært materiell til de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina. Men bilene skal nå være undersøkt av både ukrainske tollmyndigheter og av representanter for Røde Kors.

Mer enn humanitær grunn Sikkerheten til den humanitære hjelpen er så langt ikke klar. Og Lavrov kom ikke med noe tidspunkt for når hjelpen kan komme til den utsatte sivilbefolkningen. Lavrov beskrev situasjonen i Øst-Ukraina som katastrofal, og han krevde en våpenhvile.

Situasjonen på bakken er den samme. Der rykker den ukrainske hæren fram, og har isolert millionbyen Donetsk fra resten av det opprørskontrollerte området. De pro-russiske opprørerne er på retrett, så det er mer enn humanitære grunner til at Russland vil ha en våpenhvile så snart som mulig.