Avtale med Kasongos familie i boks

Enka og barna får nye hus. Viktig skritt på veien mot utlevering av Moland og French.

FÅR HUS: Bibiche Olendjeke, enka etter sjåfør Abedi Kasongo, har gått med på å motta et hus til seg og sin toårige datter fra Moland og French. I tillegg får de fem barna Kasongo hadde fra et tidligere ekteskap, også et hus. Familien var opprinnelig tilkjent 4,5 millioner dollar, eller 27 millioner kroner. Foto: TORE BERGSAKER/DAGBLADET
FÅR HUS: Bibiche Olendjeke, enka etter sjåfør Abedi Kasongo, har gått med på å motta et hus til seg og sin toårige datter fra Moland og French. I tillegg får de fem barna Kasongo hadde fra et tidligere ekteskap, også et hus. Familien var opprinnelig tilkjent 4,5 millioner dollar, eller 27 millioner kroner. Foto: TORE BERGSAKER/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KISANGANI/OSLO (Dagbladet): En avtale mellom Joshua French, Tjostolv Moland og de etterlatte etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo er nå i boks:

Enka og barnet hun har med Kasongo, får et hus. Det gjør også Kasongos fem barn fra et tidligere ekteskap. De to husene er verdt omkring 600 000 kroner.

I tillegg skal de få støtte til å starte en familiebedrift, dette beløpet er ukjent. Husene er den største andelen av erstatningen.

Familien var opprinnelig tilkjent 4,5 millioner dollar, eller 27 millioner kroner.

Viktig hinder forsert Dermed er et viktig hinder på veien mot utlevering fra Kongo til Norge forsert for de to dødsdømte nordmennene, som har sittet fengslet i byen Kisangani siden i fjor vår.

Det er misjonær Rune Edvardsen som har vært mellommann under forhandlingene om avtalen. Han bekrefter at kontrakten er sikret.

I FENGSEL: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French sitter fengslet i Kisangani etter drapet på Abedi Kasongo i fjor vår. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
I FENGSEL: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French sitter fengslet i Kisangani etter drapet på Abedi Kasongo i fjor vår. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

- Nå har jeg en avtale med fem underskrifter fra Kasongos familie her. Nå mangler bare Moland og Frenchs underskrifter, men de skriver under i morgen, sier Edvardsen til Dagbladet.

Misjonæren forteller at han har vært i løpende kontakt med de to fengslede nordmennene under forhandlingene, og at de har gitt sitt samtykke til betingelsene.

Mindre penger Kongolesisk rett har tilkjent enka, Bibiche Olendjeke, og resten av familien til sammen 4,5 millioner dollar, eller 27 millioner kroner. Nå når erstatningen er avtalt, har med andre ord pengebeløpet krympet til en brøkdel av det opprinnelige kravet; hoveddelen av erstatningen er husene.

Per i dag lever Olendjeke og den toårige datteren under enkle kår i Kisangani. Avtalen med Moland og French vil trolig drastisk endre livsstandarden deres; etter hva Dagbladet forstår, koster et fint hus i Kisangani ca. 300 000 kroner.

I forrige uke uttalte enka at hun var villig til å forhandle om erstatningssummen og var innstilt på å finne «en middelvei».

Uttalelsen kom etter at norske og kongolesiske myndigheter ble enige om en avtale om soningsoverføring. Betingelsen for å sende nordmennene hjem til Norge er at de kommer til enighet med samtlige av de fornærmede i saken mot dem.

Flere krav Med andre ord gjenstår fortsatt flere hindre før Moland og French kan sette seg på et fly nordover, siden det foreligger flere erstatningskrav mot de to:

MEKLER: Misjonær Rune Edvardsen har vært mellommann under forhandlingene om avtalen som nå foreligger. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
MEKLER: Misjonær Rune Edvardsen har vært mellommann under forhandlingene om avtalen som nå foreligger. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

De to vitnene i saken, som var medpassasjerer i bilen Kasongo kjørte nordmennene i, er tilkjent 250 000 dollar (ca. 1,6 millioner kroner) hver. I tillegg har eieren av bilen, samt sjåførforeningen, lagt inn krav.

Det samlede erstatningssummen kongolesisk rett har tilkjent de fornærmede, er 5,1 millioner dollar, eller 31 millioner kroner.

Misjonær Edvardsen, som er engasjert av Moland og Frenchs familier, ankom Kisangani i dag, og besøkte de dømte nordmennene i fengselet før han gikk i gang med forhandlingene.

Han forsikret Dagbladet om at han, i samråd med Molands familie, hadde lagt en strategi foran forhandlingene. Denne strategien har nå tilsynelatende vært svært fruktbar.

Kongo-saken

• Tjostolv Moland og Joshua French har sittet fengslet i Kongo siden mai i fjor, etter drapet på sjåfør Abedi Kasongo.

• Saken har vært gjennom flere rettsrunder i Kongo, med samme resultat: Både Moland og French er dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland er dømt for drapet på Kasongo.

• Norge og Kongo har inngått en avtale om at Moland og French kan sone i Norge. Betingelsen er at de to blir enige om erstatning med samtlige fornærmede i saken.

• De fornærmede er av kongolesisk rett tilkjent til sammen 5,1 millioner dollar, eller 31 millioner kroner.

• Det er nå inngått avtale med Kasongos familie om erstatning: Enka og barnet hun har med Kasongo, får et hus. Det samme får de fem barna han hadde fra et tidligere ekteskap. Familien var opprinnelig tilkjent 4,5 millioner dollar, eller 27 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer