KJØRTE INN I FOLKEMENGDE: Plutselig skjøt Koenigseggen fart og kjørte inn i publikummere langs banen. Foto: Wojciech Wloch / AP / NTB Scanpix
KJØRTE INN I FOLKEMENGDE: Plutselig skjøt Koenigseggen fart og kjørte inn i publikummere langs banen. Foto: Wojciech Wloch / AP / NTB ScanpixVis mer

Avtale om erstatning etter krasj med Koenigsegg

Nordmann (40) braste inn i folkemengde under billøp i Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): 40-åringen har inngått en avtale med statsadvokaten i Poznan, går det fram av en pressemelding som i dag ble lagt ut på hjemmesida til statsadvokatembetet.

Snudde Statsadvokaten opplyser at nordmannen nektet straffskyld og også avviste å bli avhørt av polske etterforskere, umiddelbart etter at ulykken skjedde i Poznan den 30. juni i fjor.

Men under et seinere avhør tok nordmannen likevel på seg skylda for det som skjedde. Han forklarte da at han hadde mistet kontrollen over kjøretøyet sitt og deretter reagert galt - blant annet ved å svinge mot høyre.

I avtalen om at han erklærer seg skyldig på denne måten, godtar 40-åringen en fengselsdom på ett år og fire måneder - gjort betinget i tre år - og 300 dagbøter på 150 zloty hver, en sum på om lag 90 000 norske kroner.

Dagbladet har vært i kontakt med nordmannen. Han ønsker ikke å kommentere opplysningene.

Fem hardt skadd Den norske bilentusiasten deltok i oppvisningsløpet Gran Turismo gjennom Poznan i begynnelsen av juli. Mens de andre 174 deltakerne - hvorav hele 50 stilte i Ferrari - trillet stille og rolig gjennom rennområdet, viser mange videoopptak hvordan en Koenigsegg mister veigrepet allerede under start.

Bilen ser ut til å komme under kontroll et øyeblikk, og fortsetter å øke tempoet voldsomt, før kontrollen svikter på nytt. Kjøretøyet braser så gjennom sperringen og rett inn i publikum.

Totalt 19 mennesker måtte behandles etterpå. Fem hadde pådratt seg alvorlige skader, blant andre et mindreårig søskenpar som fikk kvestelser i beina.

Den norske bileieren ble umiddelbart anholdt og tilbrakte to døgn i varetekt. Han skal i utgangspunktet ha hevdet at dårlige sikkerhetstiltak var årsaken til at folk ble skadd.

Skulle ikke kjøre fort En talsmann for statsadvokaten i Poznan sa i november til avisa Gazeta Wyborcza at saken da var så godt som ferdig etterforsket. Verken den svenske arrangøren av Gran Turismo eller lokale myndigheter - som på forhånd hadde gitt de nødvendige tillatelsene - kunne lastes for det som skjedde. Det var nemlig aldri meningen at deltakerne skulle kjøre fort.

Ingen har funnet forklaringen på hvorfor Koenigseggen med 800 hestekrefter plutselig skjøt fart.

- Sperringene som var satt opp, skulle utelukkende tjene til å holde publikum på avstand - og var slett ikke ment som beskyttelse, sa statsadvokatens talsmann.

På statsadvokatens hjemmeside blir det også konstatert at verken arrangørene eller kommunen - som hadde gitt nødvendige tillatelser - kan lastes for ulykken. Den ble ene og alene forårsaket av nordmannen, står det i innstillingen til domstolen.

Tiltalen - og forslaget til dom i saken - er tatt ut på grunnlag av brudd på en paragraf om «uaktsomt å ha utløst en katastrofe i trafikken». Før en domstol avsier dom i henhold til avtalen med statsadvokaten, kommer samtlige ofre til å bli innkalt.