Avtale om hjemsendelse av irakere

Men mulla Krekar får bli.

BLIR IKKE HJEMSENDT:  Mullah Krekar blir ikke hjemsendt til tross for avtalen om retur av irakere, da han har et spesielt beskyttelsesbehov. Her er han i samtale med advokat Harald Stabell i Høyesterett i 2007. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BLIR IKKE HJEMSENDT: Mullah Krekar blir ikke hjemsendt til tross for avtalen om retur av irakere, da han har et spesielt beskyttelsesbehov. Her er han i samtale med advokat Harald Stabell i Høyesterett i 2007. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Norge har undertegnet en avtale om retur av irakere som har fått avslag på asyl i Norge, men mulla Krekar, som er irakisk kurder, får bli.
Kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet sier at personer med spesielt beskyttelsesbehov får bli.

— Reiser han tilbake, blir han trolig drept. Det hjelper lite at vi har et papir som sier han skal beskyttes. Derfor vil han, og andre som er i en tilsvarende situasjon, ikke være en del av den nye avtalen, sier Jahnsen til Aftenposten.no.

— Jeg er glad for at det nå er enighet om en avtale som etablerer mekanismer for samarbeidet med irakiske myndigheter om retur i ordnede former av irakere som ikke har gyldig grunn for opphold i Norge, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) sier at regjeringen i utgangspunktet vil at alle med endelig avslag skal returnere frivillig, men at avtalen gir grunnlag for å tvangsreturnere dem som nekter å forlate Norge.

— Avtalen vil også kunne bidra til at flere returnerer frivillig. Disse vil få en returpakke med økonomisk støtte, slik at de ikke blir til byrde for det irakiske samfunnet ved sin retur, sier Andersen.

Avtalen inngår i regjeringens tiltak for å redusere tilstrømningen av asylsøkere uten beskyttelsesbehov.

For noen dager siden undertegnet Danmark og Irak en avtale om tvangsutsendelse av asylsøkere fra Irak. Det dreier seg om hjemsendelse av nærmere 300 asylsøkere som har fått avslag på sine søknader.

(NTB)