Avtale om Nord-Koreas atomprogram

Nord-Korea har gått med på å stenge sitt viktigste atomanlegg innen 60 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har gått med på å stenge sitt viktigste atomanlegg innen 60 dager, og la inspektører slippe inn på anlegget, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Til gjengjeld får landet store energiforsyninger, og USA skal starte prosessen med å fjerne Nord-Korea fra listen over terrorstater, ifølge en sørkoreansk talsmann.

Kinas sjefforhandler Wu Dawei bekrefter overfor nyhetsbyrået DPA at partene har oppnådd en avtale. Det samme gjør amerikanske sjefforhandleren Christopher Hill.

- Nord-Korea har i bunn og grunn gått med på alle tiltakene i avtaleutkastet, sa Hill tirsdag etter fem dager med intense forhandlinger i Beijing.

Avtalen som ble inngått tirsdag, innebærer at Nord-Korea får 1 million tonn olje i bytte mot å avvikle sitt atomprogram innen to måneder. Dessuten får de 50.000 tonn drivstoff for å stenge atomanleggene og åpne for inspeksjoner fra IAEA.

I tillegg skal Nord-Korea og USA starte direkte samtaler om å opprette diplomatiske forbindelser.

En ny runde i sekslandsforhandlingene om Nord-Koreas atomprogram vil starte den 19. mars, ifølge Wu. USA, Kina, Russland, Japan og Sør-Korea deltar i forhandlingene.

(©NTB)

YONGBYON: Det enorme atomanlegget vest i Nord-Korea er kjernen i landets atomprogram. Nå er byggingen av to nye reaktorer i full sving, som vil gi en mangedobling av plutoniumsproduksjonen. Grafikk: Google maps/Dagbladet.no
YONGBYON: Det enorme atomanlegget vest i Nord-Korea er kjernen i landets atomprogram. Nå er byggingen av to nye reaktorer i full sving, som vil gi en mangedobling av plutoniumsproduksjonen. Grafikk: Google maps/Dagbladet.no Vis mer
PRODUKSJON: I denne reaktoren fremstilles plutonium av våpenkvalitet.