Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avtale om Øst-Timor klar

En fredelig løsning på konflikten i Øst-Timor kom et stort skritt nærmere virkelighet fredag, da Indonesias og Portugals utenriksministre ble enige om en avtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avtalen skal befolkningen i Øst-Timor gå til folkeavstemning om sin framtid. Gjennombruddet for avtalen kom samtidig med at det ble meldt om nye uroligheter i den tidligere portugisiske kolonien.

Etter tre dagers forhandlinger ved FNs hovedkvarter i New York ble utenriksministrene Ali Alatas og Jaime Gama enige om avstemningen, som skal være rådgivende og ikke bindende, men det sto fortsatt igjen å bli enig om sikkerhetstiltak og stemmeprosedyrer.

Den ferdige avtalen skal undertegnes 5. mai, ifølge FNs generalsekretær Kofi Annan, som har satset sin personlige prestisje på at de to partene skulle bli enige. Annan har deltatt i forhandlingene, og han var synlig lettet da enigheten var et faktum.

Samtidig ble det meldt om nye drap og bortføringer utført av pro-indonesiske paramilitære styrker i Øst-Timor.

Minst 100 mennesker er drept siden de paramilitære styrkene begynte å angripe folk som er for uavhengighet. Fredag ble åtte menn drept i provinsen Suai, sør for hovedstaden Dili.

Til tross for uroen skal FN ikke delta med fredsbevarende styrker. Lov og orden kommer til å opprettholdes av Indonesia, ifølge Alatas.

(NTB)