Avtale om telefusjon er ferdig

Konsernsjef Tormod Hermansen er foreslått som ny toppsjef i et fusjonert Telenor og Telia, går det fram av en intensjonsavtale som ledelsene i Telenor og Telia ble enig om fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget vil etter det Dagens Næringsliv opplyser bli forelagt eierne om kort tid. Ingen i ledelsen av de to selskapene vil kommentere intensjonsavtalen.

Telenors Tormod Hermansen skal flytte til Stockholm, der hovedsetet for den nye bedriften med 55 000 ansatte og mellom 60 og 70 milliarder kroner skal være. Telias sjef Lars Berg skal bli internasjonal sjef, og holde til i Oslo. Det er antatt at verdien på det nye fusjonerte selskapet vil ligge på mellom 85 og 95 milliarder kroner.

Den norske staten kan komme til å punge ut med 10 milliarder kroner for å få en eierandel på 50 prosent i det nye selskapet.

Navnet er ennå ikke klart, men et aktuelt alternativ er Lemon. Dette er i samme gate som det britiske teleselskapet Orange og det amerikanske dataselskapet Apple.

Lang tele-vei

Ledelsen i Telia og Telenor har siden i høst hatt uformelle samtaler om en eventuell sammenslåing av de to statseide tele- og it-selskapene. Årsaken til at de gjerne vil gå hånd i hånd, er frykten for at det amerikanske selskapet Ameritech skal få dominerende posisjon i Norden. Amerikanerne ble sist høst dominerende eier i Tele Danmark.

Samferdselsminister Odd Einar Dørum vendte i januar tommelen ned for videre uformelle samtaler. Bondevik-regjeringen ønsket ingen sammenslåing, blant annet av konkurransemessige årsaker. Nyheten om samtalene ble offentlig kjent etter at Telenor informerte ledelsen i Arbeiderpartiet og Høyre, og det hele ble kjent av pressen. Massiv kritikk i Stortinget mot regjeringens handlemåte førte til at regjeringen bøyde av og lot Telenor og Telia fortsette samtalene.

(NTB)

TOPPSJEF: Intensjonsavtalen er klar, nå er det bare å få godkjennelse hos eierne. Utkastet går nå til sentrumsregjeringen og statsråd Odd Einar Dørum.