Avtale om utslippskutt fra skip og fly svinner hen

Det ser mørkt ut for avtalen som skulle skattlegge CO2-utslipp fra fly- og skipstrafikk.

IMPONERT: Virgin-gründer Richard Branson var mektig imponert etter en omvisning på det norskeide og norskbygde gasskipet Viking Lady i København onsdag ettermiddag. Foto: Steen Donsby / Scanpix
IMPONERT: Virgin-gründer Richard Branson var mektig imponert etter en omvisning på det norskeide og norskbygde gasskipet Viking Lady i København onsdag ettermiddag. Foto: Steen Donsby / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det ser mørkt ut for avtalen som skulle skattlegge CO2-utslipp fra fly- og skipstrafikk.

Med bare to dager igjen til en klimaavtale skal være i boks, sier forhandlere at det er langt fram til en enighet om utslippskutt for fly og skip.

Miljøminister Erik Solheim sa til NTB før avreise at kutt i utslippene til skipstrafikken var et av Norges hovedmål i København.

Til sammen står fly- og skipstrafikk for om lag 8 prosent av de globale utslippene av CO2. Japan, Saudi-Arabia, Kina og USA blir beskyldt for å blokkere fremdriften i forhandlingene om kutt i de to sektorene.

- Skips- og luftfart har en mulighet til å bidra til å bekjempe klimaendringene. Den muligheten er i ferd med å forsvinne, sier Reinford Mwongonde, som er medlem av Malawis delegasjon.

Forskjellige mål

EUs miljøkommissær Stavros Dimas bekrefter at forhandlingene går tregt.

- Noen mener at det bør bli enighet om målene her, mens andre vil sende det videre til de to næringenes respektive organisasjoner, sier Dimas.

De to organisasjonen han viser til er Den internationale maritime organisasjon (IMO) og Organisasjonen for sivil luftfart (ICAO).

Norsk skip imponerte

Det norskbygde skipet Viking Lady ble onsdag vist fram i København. Skipet er et av verdens mest miljøvennlige og bruker flytende naturgass som drivstoff. Det fører blant annet til en reduksjon av CO2-utslippene på 20 prosent.

Virgin-eieren Richard Branson tok skipet i nærmere øyesyn onsdag. Og den britiske milliardæren ble imponert.

- Dette er et skritt i riktig retning. Her har man en teknologi som virker. Jeg vil motivere flere gründere til å bygge skip som Viking Lady, sa Branson.

Viking Lady eies av Eidesvik Offshore og er utviklet av et industriprosjekt der Eidesvik, Det Norske Veritas og Wärtsilä står bak.

(NTB)