VÅPENHVILE: Etter ei lang natts diplomati kom det til en avtale i Minsk. Russlands president, Vladimir Putin, Frankrikes president, François Hollande, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Ukrainas president, Petro Porosjenko rundt bordet hvor man forsøkte å få en slutt på ti måneders krigshandlinger. Foto: AFP / Scanpix / Ukrainas presidents pressetjeneste / MYKOLA LAZARENKO
VÅPENHVILE: Etter ei lang natts diplomati kom det til en avtale i Minsk. Russlands president, Vladimir Putin, Frankrikes president, François Hollande, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Ukrainas president, Petro Porosjenko rundt bordet hvor man forsøkte å få en slutt på ti måneders krigshandlinger. Foto: AFP / Scanpix / Ukrainas presidents pressetjeneste / MYKOLA LAZARENKOVis mer

Avtale om våpenhvile og grunnlovsendring i Ukraina

Det er enighet om våpenhvile i Ukraina fra lørdag klokka 24. Grunnloven i Ukraina skal reformeres for å gi større rettigheter til de russisk-talende innbyggerne i øst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG/OSLO (Dagbladet): Våpenhvilelinja skal ikke gå der den ble fastlagt i den tidligere avtalen fra september i fjor i Minsk. Dette meldte fjernsynskanalen Rossia 24. Dette er en klar fordel for de russisk-støttede opprørerne, som har rykket fram etterpå. Tilsvarende er dette et tap for Ukrainas president, Petro Porosjenko, og regjeringsstyrkene.

På den andre sida har begge parter «fått rett». De russisk-støttede opprørerne skal trekke seg tilbake til frontlinja fra september. Regjeringsstyrkene skal stå bak dagens frontlinje. Dette betyr et veldig stort område mellom frontlinjene, som det blir et virkelig stort oppdrag å overvåke.

Grunnlovsendring
Frankrikes president, François Hollande sier  det er «en avtale om våpenhvile og ei global politisk ordning». Dette siste dreier seg om politiske løsninger på striden mellom de russisk-støttede opprørerne i Øst-Ukraina og landets regjering i Kiev.

De fire statslederne i Russland, Ukraina, Frankrike og Tyskland skal være garantister for avtalen som også skal undertegnes av opprørerne i Øst-Ukraina og Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE), ifølge franske diplomater, melder avisa Le Monde.

Russlands president, Vladimir Putin, sier tunge, militære våpen skal trekkes tilbake og Ukraina skal reformere sin grunnlov «for å respektere rettighetene til innbyggerne i øst».

Grensa til Russland
Enkeltdeler av avtalen er ennå ikke kjent, men den skal bygge på den tidligere avtalen fra Minsk i september i fjor, som aldri ble etterlevd av opprørerne. Våpenhvilelinja er imidlertid flyttet fra den gang. Og det er foreløpig uklart om ukrainske regjeringsstyrker skal vokte grensa mellom opprørernes erobrede område og Russland. Porosjenko sier han tror Ukraina vil klare å ta tilbake kontrollen over grensa til Russland innen utgangen av 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den ukrainske hæren skal trekke tilbake tunge våpen fra dagens frontlinje. Fra fronten der den var 19. september i fjor skal militsen i Donbass trekke seg tilbake, sier Putin til russisk presse.

Lang natt
Ukrainas president, Petro Porosjenko, og Russlands president, Vladimir Putin, forhandlet fram avtalen i et 16 timer langt møte natt til torsdag, hvor også Tysklands statsminister, Angela Merkel, og Frankrikes president, François Hollande, deltok. I innspurten satt Putin, Porosjenko, Merkel og Hollande aleine rundt bordet, uten sine rådgivere til stede.

- Dette er ikke den beste natta i mitt liv, sa Putin til fjernsynskanalen Rossia 24.

Verten, Hviterusslands president, Aleksanrd Lukasjenko, ga Putin en bjørneklem etter at avtalen var klar.

Europa lettet
- Dette er en lettelse for Europa og et flott eksempel på hva Frankrike og Tyskland kan gjøre for fred, sa president François Hollande etter forhandlingene.

Både han og Tysklands utenriksminister sier store utfordringer gjenstår, men at avtalen er et steg i riktig retning.

  -Det viktigste er at en våpenhvile er på plass. Noen hadde ønsket seg mer, det hadde vi også. Men dette er hva de to presidentene kunne bli enige om nå, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Løslatelse
Putin sier at samtalene var vanskelige, blant annet fordi Porosjenko nekter å snakke direkte med opptørene i Øst-Ukraina. Men de er en del av konflikten, derfor må de med i samtaler, sa Putin.

De to partene skal utveksle fanger. Porosjenko sier at avtalen innebærer at den ukrainske piloten Nadesjda Savtsjenko skal settes fri fra russisk fengsel. Hun har sultestreiket i to måneder og skal være svak. Hun ble tatt til fange av pro-russiske opprørere og fraktet over grensa til Russland i sommer. Hun er medlem av det ukrainske parlamentet.