Avtalen bekreftet

Nå har både palestinske og israelske representanter bekreftet at det er enighet i de siste dagers forhandlinger. Avtalen om delvis israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden blir trolig undertegnet i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ENIGE: Det blir avtale om delvis tilbaketrekning. Her er Yassir Arafat, Kong Hussein, Bill Clinton og Benjamin Netanyahu tidligere under forhandlingene.

Avtalen skal ha kommet i stand etter lange forhandlinger i natt og i morges.

Gjennombruddet ble bekreftet av representanter for partene i formiddag. Litt seinere kom også en bekreftelse fra Det hvite hus.

USAs president Bill Clinton skal selv ha vært til stede under forhandlingene i Wye Mills.

Det er ventet at avtalen vil bli undertegnet i ettermiddag.

Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning fra Vestbredden, som innebærer at de palestinske selvstyremyndighetene etterhvert vil ha full kontroll over 40 prosent av Vestbredden og 60 prosent av Gaza.

Israel skal også løslate 750 palestinske fanger.

CIA-hjelp
Til gjengjeld har palestinske myndigheter forpliktet seg til å iverksette en storstilt kampanje mot terrorisme, med hjelp fra den amerikanske etterretningstjenesten CIA.

Israelerne skal gi fra seg lister over terrormistenkte til CIA, som igjen skal avgjøre hvilke av disse de palestinske politisktyrkene skal arrestere. Det er klart at den palestinske politiobersten Hazi Jabali slipper arrest.

Palestinerne har også forpliktet seg til å samle inn ulovlige våpen og bryte opp ytterliggående grupper.

Ikke mer utslettelse
PLOs sentralråd har to måneder på seg til å fjerne avsnittet om utslettelse av staten Israel fra PLO-charteret.

Israelerne har også forpliktet seg til å innfri løftene fra Oslo-avtalen om å tillate transportkorridor mellom Gaza og Vestbredden, samt egen palestinsk havn og flyplass.

Fordømt av ekstremister
Ytterliggående krefter på begge sider fordømte i dag avtalen.

- Avtalen er et svik mot de ideene og menneskene som ga Netanyuahu i oppdrag å beskytte staten Israel, sa Aarond Domb, leder for de jødiske nybyggerne.

Grunnleggeren av Hamas, sjeik Ahmed Yassin, sier at avtalen vil ramme Hamas midlertidig, men ikke kunne stoppe organisasjonen og dens angrep kamp mot israelerne.

Nye forhandlinger
Partene har også forpliktet seg til umiddelbart å starte forhandlinger om gjenstående tvistespørsmål: Permanente grenser, den politiske statusen for de palestinske områdene, Jerusalems status, jødiske bosettinger, vannfordeling og palestinske flyktninger i utlandet.