Avtalen skutt i filler

BETLEHEM (Dagbladet): Skuddene fra de israelske soldatene ved Rakels grav i Betlehem smalt tett, og stein og bensinbomber haglet ujevnt motsatt vei, mens president Bill Clinton fra USA leste opp en avtale i Egypt om stans i alle voldshandlinger mellom israelere og palestinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De israelske soldatene ved helligdommen Rakels grav, som er blitt til et festningsverk i utkanten av Jesu fødeby, var i går raskere og ivrigere på avtrekkeren enn tidligere i de siste to voldsherjede ukene. De gummikledde stålkulene suste tett forbi den store plakaten om norsk kulturuke på en stolpe midt i veien og midt i skuddlinja.

De steinkastende ungdommene nedover i gata ga seg ikke, til tross for flere sårede. En av dem så ut til å ha fått alvorlige skader.

Enige om ro

Hele den avsluttende dagen av toppmøtet i den egyptiske badebyen Sharm el-Sheikh var preget av voldshandlinger på Vestbredden og i Gaza, men med noen fredelige unntak. Gårsdagen kunne likevel ikke gi noe entydig svar på om det nå blir ro, som palestinernes president Yassir Arafat og statsminister Ehud Barak i Israel er enige om.

De fleste politiske iakttakere tror svaret kommer i dag, og noen tror først det kommer etter det arabiske toppmøtet på lørdag.

Tidlig i går drepte jødiske bosettere den 28 år gamle palestinske bonden Farid Nasrara og såret seks palestinere mens de plukket oliven nær nær den jødiske kolonien Itamar utenfor Nablus. To av dem er alvorlig såret. Bosetterne hevder at de ble provosert. To er arrestert.

Skuddsalver

Da avtalen i Sharm el-Sheikh begynte å bli kjent i går, hørte vi salver fra maskingevær i det jødiske boligområdet Gilo, sør i Jerusalem like før Betlehem, og fant veien der sperret av politi. Flere runder var avfyrt med automatgevær fra den palestinske landsbyen Beit Jalla mot hus i Gilo. To israelske stridsvogner på stedet svarte med maskingeværsalver.

Familier evakuert

En israeler fra grensepolitiet ble alvorlig såret i brystet og en sivil lettere skadd. Politiet evakuerte rundt 160 familier fra stedet.

Generalmajor Yitzhak Eitan truet etterpå med både stridsvogner og stridshelikoptere.

I Betlehem hadde et enormt gravfølge møtt fram for å ta farvel med 15 år gamle Muayed Darwish, som ble drept mandag, mens utfallet av toppmøtet ennå var uklart. Etterpå brøyt en skare unge gutter ut fra følget og dro til Rakels grav for å kaste stein på de israelske soldatene. Begravelser har pleid å ende på denne måten de siste ukene. Og dette skjedde omtrent mens Clinton leste opp avtalen fra toppmøtet. Kampen varte i timevis utover ettermiddagen, omgitt av brennende bildekk, flammer fra brennende bensinflasker og en ropende folkemasse lenger nede i gata.

De tette skuddene kom fra soldater i det høye vakttårnet ved Rakels grav, men israelerne hadde også soldater på bakken i går. Noen av dem tok sikte bak store sementblokker. Og en soldat vågde å smyge seg langs en husvegg bort mot steinkasterne for å lempe en sjokkgranat over mot dem.

Men på andre sida av gata, mellom journalistene, sto unge jenter og ropte advarsler til steinkasterne. Det er deres rolle i denne kampen.

Opprøret fortsetter

I Gaza kastet hundrevis av palestinere stein mot en israelsk militær kontrollpost på formiddagen, og ti ble såret. På ettermiddagen ble en palestinsk politimann, som sto utenfor kampen, drept.

Men samtidig gikk gårsdagen helt stille og rolig for seg i Ramallah og i Hebron, som begge har vært arnesteder for uro de siste ukene. Marwan Barghouti, en framstående leder for «tanzim», en halvmilitær palestinsk bevegelse, sier at toppmøtet endte i fiasko.

Opprøret vil fortsette, uttalte han i Ramallah.

Men president Yassir Arafat fordømte fortsatt vold som et brudd på avtalen fra toppmøtet. Få politiske iakttakere er sikre på om dette betyr ro og fred.

FORSKANSET: De israelske soldatene som hadde forskanset seg ved Rakels grav i Betlehem var målet for de steinkastende ungdommene.
STEINKASTERE: På tross av at flere ble såret i sammenstøtene fortsatte ungdommene å kaste stein.