Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Avtalen vil gjøre verden til et tryggere sted

Enighet i atomforhandlingene.

- ENIGE: Irans president, Hassan Rouhani, skriver på Twitter at Iran og de seks stormaktene har kommet til enighet om videre atomforhandlinger. Foto: Presidency Office/AP/Scanpix
- ENIGE: Irans president, Hassan Rouhani, skriver på Twitter at Iran og de seks stormaktene har kommet til enighet om videre atomforhandlinger. Foto: Presidency Office/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I over en uke har representanter fra seks stormakter sittet i knallharde forhandlinger om Irans atomprogram.

Nyhetsbyrået Reuters melder nå at det er oppnådd enighet om å kutte to tredeler av Irans kapasitet for å anrike uran, og at landets atomprogram skal overvåkes i ti år framover.

Samtidig vil USA og EU heve alle sanksjoner mot Iran.

- Jeg ønsker den politiske enigheten i atomforhandlingene mellom Storbritannia, Frankrike, Tyskland, USA, Russland, Kina og Iran velkommen. Dette er et viktig skritt mot en endelig avtale som skal sikre at Irans atomprogram kun brukes til fredelige formål, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding torsdag kveld.

Irans president, Hassan Rouhani, skriver på Twitter at de har kommet til enighet om nøkkelparameter og videre atomforhandlinger med de seks andre landene. De skal nå starte på et utkast til avtalen, som skal være ferdig utarbeidet 30. juni.

- Gjør verden tryggere - Iran vil ta del i internasjonalt samarbeid om atomenergi og atomsikkerhet, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini under en pressekonferanse sammen med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Klokka 20.30 norsk tid møtte USAs president Barack Obama pressen.

- I dag har USA og våre allierte og partnere kommet fram til en historisk avtale med Iran. Jeg er overbevist om at dersom dette fører til en endelig avtale, vil den gjøre landet vårt og verden til et tryggere sted, sier Obama.

- GJØR VERDEN TRYGGERE: 
- Jeg er overbevist om at dersom dette fører til en endelig avtale, vil den gjøre landet vårt og verden til et tryggere sted, sier USAs president Barack Obama. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- GJØR VERDEN TRYGGERE: - Jeg er overbevist om at dersom dette fører til en endelig avtale, vil den gjøre landet vårt og verden til et tryggere sted, sier USAs president Barack Obama. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han understreker at avtalen ennå ikke er signert.

- Meter fra mållinja Forhandlingene skulle egentlig avsluttes tirsdag denne uka, men ble forlenget med ny frist til i dag.

Det vil komme en felles erklæring fra Irans utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini, opplyste  kilder til nyhetsbyrået Reuters før i dag.

- Det er varslet et pressearrangement i den sveitsiske byen Lausanne om Irans atomprogram, sa en representant for en av de europeiske forhandlingsdeltakerne.

Tidligere i dag uttalte Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius at forhandlingene var i den kritiske sluttfasen.

- Vi er noen meter fra mållinja, men vi er klare over at de siste meterne er de vanskeligste, sa Fabius.

Sentrale temaer Under innspurten har hovedfokus vært på følgende tre sentrale temaer:


• Hvor lenge begrensningene på Irans kjernefysiske aktivitet skal vare utover utgangspunktet på ti år.

• Når og hvordan FN-sanksjonene skal oppheves.

• Hvordan de skal kunne gjeninnføres dersom Iran bryter avtalen.

Sanksjoner De seks stormaktene, USA, England, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina, har ønsket at begrensningene på atomprogrammet skal vare så lenge som mulig, eller i over ti år.

Samtidig har de sett or seg at de fleste sanksjonene oppheves gradvis, mens sanksjoner rettet mot såkalt atomrelatert teknologi, består for å sikre at Iran ikke er i stand til å utvikle atomvåpen.

Iran har krevet at FN-sanksjonene som lammer landets økonomi, skrotes så snart en avtale trer i kraft.

FORHANDLINGER: Målet med atomforhandlingene i Sveits er å komme fram til en avtale som kan dempe internasjonal bekymring for Teherans kjernefysiske program, samt gjøre en slutt på Irans isolasjon. - Det gjenstår fortsatt noen vanskelige temaer. Vi jobber hardt for å løse disse, sa USAs utenriksminister John Kerry tidligere denne uka. Foto: Brendan Smialowski/Pool/Reuters/Scanpix
FORHANDLINGER: Målet med atomforhandlingene i Sveits er å komme fram til en avtale som kan dempe internasjonal bekymring for Teherans kjernefysiske program, samt gjøre en slutt på Irans isolasjon. - Det gjenstår fortsatt noen vanskelige temaer. Vi jobber hardt for å løse disse, sa USAs utenriksminister John Kerry tidligere denne uka. Foto: Brendan Smialowski/Pool/Reuters/Scanpix Vis mer


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!