Opposisjonen krever pensjon fra første krone

- Avtalt spill i sykehusstreiken

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener regjeringen uthuler streikeretten og varsler full støtte til LO-kravet om pensjon fra første krone.

BUNDET MANDAT: Senterpartiets Per Olaf Lundteigen anklager Spekter og regjeringen for å undergrave streikeretten i sykehussektoren. Han lover nå full støtte til LO-kravet om pensjon fra første krone. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BUNDET MANDAT: Senterpartiets Per Olaf Lundteigen anklager Spekter og regjeringen for å undergrave streikeretten i sykehussektoren. Han lover nå full støtte til LO-kravet om pensjon fra første krone. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Sp-veteranen reagerer kraftig på at regjeringen i helga grep inn med tvungen lønnsnemnd og stanset sykehusstreiken. Men overrasket er han ikke.

- Spekter er arbeidsgiver for de fristilte statlige virksomhetene. Ledelsen opererte helt opplagt med bundet mandat fra regjeringen: Det kom ikke på tale å gi flere arbeidstakere rett til pensjonsopptjening fra første krone - iallfall ikke i staten, sier Lundteigen til Dagbladet og fortsetter:

- Dette lukter av avtalt spill.

Han Senterpartiet vil stemme imot et lovforslag om tvungen lønnsnemnd i sykehussektoren, og varsler en samlet rødgrønn front for LO-kravet om pensjon fra første krone ved valget i 2021 - i alle sektorer. Også YS har fremmet krav om pensjon fra første krone.

Men beslutningen om å ty til tvungen lønnsnemnd havner trolig ikke til behandling på Stortinget. Fordi det er ferie gjøres inngrepet i streiken nemlig ved en såkalt provisorisk anordning fra regjeringens side, og ikke ved lov.

- Reagerer sterkt

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter avviser kritikken fra Lundteigen og arbeidsgiverorganisasjonen forholder seg til egne medlemmer og ikke regjeringen.

AVVISER: Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, reagerer sterkt på Sps anklager.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
AVVISER: Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, reagerer sterkt på Sps anklager. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

-Jeg reagerer sterkt på at Lundteigen hevder at partene i et lønnsoppgjør ikke er autonome. Jeg får et oppdrag fra medlemmene i Spekter, og det har ikke vært noen kontakt mellom regjeringen og Spekter under streiken. Det er det aldri, sier hun.

Men Fagforbundets leder Mette Nord uttalte seg i liknende baner som Lundteigen da hun søndag kom med harde utfall mot regjeringen for å ha avblåst streiken i sykehusene. Da krevde hun at «regjeringa tar ansvar og gir beskjed om at de streikende har et legitimt krav som kan innfris».

- Hvis ikke regjeringa gjør det, vil vi oppfatte den tvungne lønnsnemnda som en del av et politisk spill, der våre medlemmer og de streikende blir brukt som brikker, sa Nord og fortsatte:

- Da er det en naturlig tolkning for oss at streiken ikke blir stoppet fordi det er fare for liv og helse, men fordi høyreregjeringa er uenig med de streikende.

Ble stoppet

- Dette misliker jeg veldig sterkt, men jeg har ikke noe annet valg enn å avblåse streiken på grunn av fare for liv og helse, særlig for kreftpasientene i Østfold, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til NTB søndag. Hun viste til en rapport fra Helsetilsynet som begrunnelse for å ty til tvungen lønnsnemnd.

Sykehusstreiken startet 29. mai og ble først trappet opp 11. juni. Seks helseforetak ble rammet. Totalt ville 810 sykehusansatte ha vært i streik fra mandag, dersom regjeringen ikke hadde satt en stopper for den.

LO-kravet om pensjon fra første krone, som det er fremmet flere forslag om på Stortinget at skal gjelde overalt i arbeidslivet, sto sentralt i streiken. Innenfor de såkalte Spekter-områdene, må de ansatte jobbe minst 20 prosent i dag før det beregnes pensjon. Mange tilkallingsvikarer eller deltidsansatte får dermed ikke tjenestepensjon, og de aller fleste av disse er kvinner.

SV-støtte

SV-leder Audun Lysbakken gleder seg over den klare talen fra Senterpartiet. Sp gikk i utgangspunktet ikke inn for forslaget som Ap og SV fremmet i Stortinget i fjor høst. Den gang gjaldt det privat sektor, men tilsvarende krav er tidligere også fremmet for staten. I KS-området er det innført allerede.

- At Senterpartiet nå så tydelig sier at de vil være med og danne felles front foran valget i 2021, er en stor, viktig og god nyhet. En veldig viktig brikke er nå på plass i det rødgrønne byggverket, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han tilføyer at han deler Lundteigens kritikk mot Spekter og sier at organisasjonen til «sjuende og sist opptrer på oppdrag fra staten».

- Jeg er bekymret for streikeretten i sykehussektoren. Det virker som om arbeidsgiversiden bare kan vente passivt på at staten griper inn med tvungen lønnsnemnd, sier SV-lederen.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre pekte i helga på at staten ved helseminister Bent Høie (H) er eier av sykehusene, og sa at han derfor har vondt for å tro at det har vært reelle forhandlinger om pensjon fra første krone.

– Dette rettferdige kravet er et prinsipp som Arbeiderpartiet støtter. Vi har foreslått det flere ganger på Stortinget, men høyrepartiene har stemt det ned hver gang, sa Støre.