Avtalte å møte kjæresten

Klokka var blitt 00.30 natt til lørdag. Dereka Maria Mikula (16) snakket med sin jevnaldrende kjæreste i tre minutter. De avtalte en ny telefonsamtale og et møte neste dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): Samtalen er siste livstegn fra 16-åringen. Ingen - foruten drapsmannen - vet nøyaktig hva som skjedde i tomannsboligen i de dramatiske minuttene da Dereka Maria Mikula kjempet for livet.

Likevel puster drapsjegerne nå morderen i nakken.

God og normal samtale

Et sannsynlig hendelsesforløp var som følger:

Dereka og to venninner blir kjørt hjem ved 22-tida fredag kveld. De hadde vært på en privatfest, og deretter på Brevik kro og gatekjøkken like utenfor Son. Ved midnatt vinker Dereka farvel til venninnene sine. Like før klokka 00.30 ringer 16-åringen kjæresten fra sin mobiltelefon. Samtalen varer i tre minutter. De avtaler at kjæresten skal ringe dagen etter for å avtale et møte på dagen lørdag. Politiet beskriver samtalen som en «god, normal samtale». Kjæresten har tidligere forklart at samtalen fant sted 02.00. Nå har politiet funnet ut at de snakket sammen 00.30. Dette er siste livstegn fra Dereka.

- Vi har fått bekreftet at det ikke er flere anrop etter dette tidspunktet. Jeg vil ikke kommentere telefontrafikken utover det faktum at vi har identifisert alle telefonsamtalene som er tatt i dette tidsrommet, sier politiadvokat Jorid Kile Berg.

Etter telefonsamtalen har Dereka trolig satt seg ned i stua for å se på TV. Den sto på da vennene fant henne død neste kveld. Ifølge politikilder ble 16-åringen trolig drept tidlig på natta. Det betyr at 16-åringen har møtt sin drapsmann kort tid etter samtalen med kjæresten.

Kjempet for livet

Drapsmannen kan først ha ringt på døra. Enten har han ikke fått svar, eller så ville ikke Dereka åpne. Trolig har drapsmannen først knust baderomsvinduet, og deretter åpnet haspene og vinduet - for så å trenge seg inn i kjelleretasjen. Dereka må ha hørt dette, men på en eller annen måte har hun endt opp i stua. Åstedet bærer preg av kamp.

16-åringen ble slått i hjel med en gjenstand som kan ha vært i huset. Hun ble funnet avkledd, liggende i en blodpøl på stuegulvet med store hodeskader. Dereka skal ha blitt funnet bak en stol. Ved siden av henne lå et tau, men hun var ikke bundet.

Politiet mener bare én person står bak drapet, og de mener han gikk ut av inngangsdøra etter at han drepte 16-åringen. Da vennene fant henne lørdag kveld, var ytterdøra åpen. Politiet utelukker imidlertid ikke muligheten for at drapsmannen kan ha kjent 16-åringen, og dermed blitt sluppet inn. I så fall må han ha knust baderomsvinduet for å gi inntrykk av innbrudd.

Sirkler inn

Dagbladet kjenner til at etterforskerne nå mener de er i ferd med å sirkle inn drapsmannen.

De har store forhåpninger til at de tekniske funnene på åstedet kan identifisere drapsmannen. Imidlertid vil det ta tid før etterforskerne får de endelige resultatene fra Kripos-laboratoriet og Rettsmedisinsk institutt. Politiet håper også at analysene av 16-åringens PC kan avsløre gjerningsmannen.

Etter det Dagbladet får opplyst, vil etterforskerne avvente de tekniske resultatene før de eventuelt bruker hardere skyts mot den de mener er drapsmannen.