Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avtalte møte med 14 år gammel jente - møtte voksen dame

Da mannen i 50-åra åpnet døra, fikk han seg en overraskelse.

TILTALT: En mann i 50-åra står tiltalt for å ha avtalt et møte med en 14 år gammel jente. Men da han åpnet døra, møtte han en voksen dame. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
TILTALT: En mann i 50-åra står tiltalt for å ha avtalt et møte med en 14 år gammel jente. Men da han åpnet døra, møtte han en voksen dame. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember skal en mann i 50-åra møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha avtalt et møte med det han trodde var en 14 år gammel jente. Mannen skal ha hatt til intensjon å begå seksuelle handlinger med henne.

Ifølge tiltalen sendte mannen meldinger med seksualisert innhold til jenta som han trodde var 14 år gammel, men som egentlig var en voksen person.

Meldinger

Han skal ha skrevet «lyst på sex» og langt grovere meldinger med seksualisert innhold.

Meldingene skal ha blitt sendt via en chattetjeneste på nettet og via telefon i juni i år.

Politiadvokat Børge Enoksen forteller at det var personer tilknyttet gruppa Barnas Trygghet som avslørte den tiltalte mannen, og at de ringte politiet mens de sto og konfronterte ham.

Barnas Trygghet er ei gruppe som jobber for å avsløre nettovergripere. De hevder selv at de aldri tar initiativ til seksuell prat og aldri tar initiativ til et møte. I de seinere åra har de vært mye omtalt i norske medier, og skapt debatt med sine metoder.

Konfrontasjonen

Stefan Dahlgren i Barnas Trygghet bekrefter overfor Dagbladet at de hadde kontakt med mannen i forkant av pågripelsen, og sier at de kontaktet politiet før de konfronterte ham.

Samme dag som mannen sendte meldingene, hadde han også avtalt å møte jenta på sin egen bopel, ifølge tiltalen. Dette bekrefter Dahlberg.

- Vi tilkalte en politipatrulje i forkant av konfrontasjonen. Politiet avtalte med en kvinne som er tilknyttet Barnas Trygghet at hun skulle gå opp til mannens bopel for å ringe på. Først fikk vi ikke noe svar, så sendte hun en melding til mannen, sier Dahlberg og fortsetter:

- Så svarte mannen via melding at han hadde vært i dusjen, og at han ikke hadde sett at hun hadde vært der. Deretter spurte han om hun kunne komme tilbake.

«Lyktes ikke»

Ifølge tiltalen skal mannen ha hatt til hensikt «å ha seksuell omgang og/eller handling med henne», men da han åpnet døra for å slippe henne inn, fikk han seg en overraskelse.

«Han lyktes ikke fordi den han hadde avtalt med i realiteten var en voksen dame som sto utenfor døra da han åpnet», står det i tiltalen.

Mannen ble deretter pågrepet av politiet.

Dagbladet har vært i kontakt med mannens forsvarer, Cathrine Pryser Grøndahl, som ikke ønsker å kommentere saken.

Dagbladet fulgte Barnas Trygghet i forbindelse med en aksjon i 2017. Saken har ingen tilknytning til den omtalte tiltalen. Konfrontasjonen kan du se i videoen under:

PÅGREPET: Denne mannen trodde han skulle møte ei mindreårig jente da han møtte opp på Oslo S. Det som møtte ham, var Barnas Trygghet og spanere og betjenter fra Oslo-politiet. Video: Lars Eivind Bones / Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ytterligere lovbrudd

Dahlberg forteller at han håper at chatloggene belyser saken, og at retten kommer til en konklusjon om at slik atferd ikke er greit.

Mannen er i tillegg tiltalt for å ved omtrent ti anledninger i løpet av ti måneder ha kjøpt seksuelle tjenester fra prostituerte kvinner.

- Dette ble avdekket ved at vi gjennomgikk tiltaltes telefon, sier politiadvokat Enoksen til Dagbladet og forventer at den tiltalte risikerer en kortere ubetinget fengselsstraff.

Filmer konfrontasjonene

Dahlberg i Barnas Trygghet forteller at de alltid har med seg videokamera for å dokumentere hendelsesforløpet i tilfelle det skal skje noe uventet. Tidligere publiserte gruppa videoer av konfrontasjoner på Facebook, men den siste videoen på sidene deres ble publisert i mars.

- Jeg tror vi får jobbe mer uforstyrret nå som vi ikke publiserer disse videoene på Facebook lenger, slik som vi gjorde tidligere, sier han.

Han forteller at gruppa fortsatt er ganske aktiv, men at de tar noen uker fri nå ettersom det er jul.

- Det er krevende å drive med dette og man blir veldig sliten. Vi har ikke noe godt støtteapparat rundt oss, bortsett fra hverandre. Så det er klart at det er krevende å stå i dette hver dag, sier Dahlberg.

Han forteller at de det siste året har konfrontert omtrent 40 personer som har avtalt møte med mindreårige med intensjon om å begå seksuelle handlinger.

- Stort sett alle vi møter blir pågrepet, og det har vært veldig mange rettssaker.

- Tre i november

Barnas Trygghet har mottatt skarp kritikk fra politiet for sine metoder. Og leder for seksjonen for vold- og seksualforbrytelser, Grete Metlid, har tidligere uttalt til Dagbladet at de ser på virksomheten som «svært problematisk».

Dahlgren forteller at politiet har oppfordret dem til å anmelde forhold hvor de har hatt kontakt med personer som har ønsket å møte mindreårige, men opplever at sakene ender med henleggelse når de gjør det.

- Men når vi konfronterer personene, fører det som regel til pågripelse. I det siste har sakene kommet løpende nesten månedlig, og i november var vi involvert i tre saker som var oppe for retten, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!