Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avtrykkekspert i retten - Slik holdt hun posen

HARSTAD (Dagbladet): - Avtrykkene viser at tiltalte kan ha presset posen seks ganger mot Nikolais ansikt, mener Jerzy Kasprzak. Europas fremste ekspert på leppeavtrykk har gransket hovedbeviset mot Bjarkøy-kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved en tilfeldighet ble den polske eksperten koblet inn i Bjarkøy-saken. Et halvår før saken dukket opp deltok han og en norsk Kripos-betjent på samme konferanse i Holland. Der presenterte han resultatene av sin forskning og sitt doktorgradarbeid, som blant annet viser at et leppeavtrykk kan inneholde hele 1140 individuelle trekk.

Polakken arbeider for FN i Kuwait. Han kom direkte derfra til den meget spesielle rettssaken i Harstad.

På oppdrag fra Senja politidistrikt har han gransket den 18 x 32 cm store brødposen. I går vitnet han som sakkyndig i Trondenes herredsrett.

- Jeg var opptatt av at analysen skulle gjøres presist og nøyaktig, sjøl om norsk politi hadde hastverk. Kvaliteten på politets spor var meget bra, og min konklusjon er entydig: Avtrykkene på posen stemmer med avstøpningen som ble tatt av Nikolais munn og nese, sa den polske vitenskapsmannen i retten.

Tunge bevis

Kasprzak mener tiltalte har holdt med høyre hånd midt på posen da hun presset den mot sønnens ansikt.

- Dette kan skjedd seks ganger, sa han i retten.

Leppavtrykkene er, sammen med avtrykk av morens høyre tommel, tunge bevis mot den 31 år gamle kvinnen.

Utsettes?

I går sto tiltaltes stol i rettssalen tom. Etter å ha vært til stede i tenåringsdatterens fødselsdag torsdag kveld, ble hun igjen innlagt ved Harstad sykehus. Der får hun næring intravenøst for å komme til hektene igjen. Tiltalte, som lider av spisevegring, har ikke spist på en måned. Hun skal overvåkes på sykehuset hele helga.

- Hun har et sterkt ønske om å følge forhandlingene, og vi har et håp om at hun kan møte i retten på mandag. Dersom det ikke går, tyder mye på at resten av saken må utsettes, sier forsvarer Oscar Ihlebæk.

Kvinnen - som opprinnelig var siktet for å ha drept fire av sine fem barn - har innrømmet at hun har forsøkt å kvele sin sønn. Men hun hevder at dette skjedde to dager før han døde, 12. oktober 1997. Da var Nikolai 19 dager gammel.