Avvæpner soldater etternarko-misbruk

STAVANGER (Dagbladet): På grunn av økt narkotikamisbruk har ledelsen ved KNM «Harald Hårfagre» - Madlaleiren, beordret avvæpning av soldatene. Befalet er bekymret for de nye rekruttenes sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang i historien har en norsk militærleir bestemt at soldatene ikke skal få bære våpen. Dette skyldes et økende narkotikaproblem blant norske rekrutter. I ren og skjær frykt for at noen skal skade medsoldater ble derfor håndvåpnene inndratt da nye rekrutter ankom KNM «Harald Hårfagre» i forrige uke. Soldatene får bare befatning med våpen under våpenopplæring.

Pressekontakt ved KNM «Harald Hårfagre», orlogskaptein Halvor Bergby, tror ikke dette vil svekke rekruttskolens kvalitet.

- Rekruttene får en fullgod våpenopplæring, men fortroligheten med våpen kan bli noe svekket. Vi må huske på at dette er et risikobetont yrke der vi omgår våpen daglig. Derfor må vi være strenge, sier orlogskapteinen til Dagbladet.

Sikkerheten først

Håndvåpenet AG3 skal normalt oppbevares i soldatens eget skap. Nå blir våpnene oppbevart i egne, innbruddssikre lagre. Ifølge ledelsen er årsaken at rekruttene ikke skal tukle med våpen uten oppsyn av befal. Bergby mener at narkotikaproblemet ikke er større innen Forsvaret enn i samfunnet ellers. De er bare flinkere til å oppdage det.

- Narkotikamisbruk er et generelt økende problem. I forsvaret har vi et meget godt apparat for å avdekke slikt misbruk, forklarer Bergby.
Han mener at sikkerheten til soldatene må gå foran alt. Derfor har de skjerpet de generelle sikkerhetsbestemmelsene med våpen.

- Vi må gjennomføre de tiltakene som er nødvendig for å ta vare på soldatens sikkerhet. Vi får inn folk av alle samfunnskategorier, og nye rekrutter er lite egnet til å omgås våpen, sier Bergby.

Samfunnsendring

Orlogskapteinen understreker at dette tiltaket skyldes en samfunnsendring og ikke at det har forekommet uhell med våpen utover det vanlige. Han ser ikke bort fra at andre rekruttskoler vil følge etter.

Rekruttene i leiren føler at de ikke blir tatt alvorlig av befalet.

- Jeg mener at vi har blitt fratatt noe av ansvaret med å være soldat, men på en måte forstår jeg det også. Her er folk som ikke bør håndtere våpen, sier rekrutt Jostein Hesthammer.

Forsvarets øvrige ledelse skal ikke være informert om dette drastiske skrittet som er tatt ved KNM «Harald Hårfagre».

- Nei, dette hadde jeg ikke hørt om, men prinsipielt forstår jeg ledelsen ved KNM «Harald Hårfagre». Hvis dette er et sikkerhetsproblem, må det reageres alvorlig, sier presseoffiser Erik Ianke ved Forsvarets overkommando.