Avventende i USA før rentebeskjed

Futures-handelen i USA indikerer en flat til svakt negativ børsåpning. Hvor det ender, er opp til Alan Greenspan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rentekutt, pengepolitisk grunnholdning og resultatvarsler vil være de toneangivende faktorene for utviklingen i det amerikanske aksjemarkedet onsdag. Investorenes rentevake ventes å være overstått rundt klokken 20.10 norsk tid.

Frem til da kan det ventes et relativt rolig aksjemarked med investorer som er lite villige til å ta utsatte posisjoner. To timer før åpning indikerer futureshandelen en flat til svakt negativ start på dagen.

Den amerikanske sentralbanken (Fed) har allerede fem ganger i år satt ned renten med 0,5 prosentpoeng. Så et rentekutt vil bare være enda ett i en lang rekke. Det som gjør at dagens rentebeskjed er befattet med vesentlig større usikkerhet enn flere av de foregående, er at det da har vært klare forventninger om kutt på 50 basispunkter.

Anslagene nå er i hovedsak på enten 25 eller 50 basispunkter, med et marginalt mindretall som faktisk tror at det ikke kommer noe kutt i det hele tatt.

DnB Markets venter i utgangspunktet et kutt på 50 basispunkter, men holder døren på gløtt for et mindre kutt. Uansett tror banken at grunnholdningen endres til nøytral, det vil si at det er like sannsynlig med et nytt rentekutt som renteoppgang ved neste korsvei.

'Vi venter at den amerikanske sentralbanken senker styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, fra 4,0 prosent til 3,5 prosent. Vi tror dermed at rentebunnen er nådd og at Fed endrer grunnholdning fra ekspansiv til nøytral. Vi utelukker imidlertid ikke at Fed går over 0,25 prosentenheter og at man isteden avslutter den ekspansive pengepolitikken 21. august med et nytt kutt på 0,25 prosentenheter. Dette bør innebære at grunnholdningen uansett endres etter dagens møte', skriver makroøkonomene i DnB Markets i sin morgenrapport.

De internasjonale nyhetsbyråene har gjennomført sine rundspørringer hos ekspertene uten at det har gitt noen klare foreventninger om det blir et kutt på 25 eller 50 basispunkter. Det er heller ikke noen unison oppfatning av om det kommer ytterligere kutt 21. august.

'Vår begrunnelse for nytt rentekutt har basis i en svakere utvikling i industrien enn ventet og faren for høyere arbeidsledighet. Dermed øker også faren for smitte til innenlandssektoren i form av svakere privat konsum. I sin tur vil svakere forbruksvekst i USA dernest kunne forverre så vel den europeiske som globale veksten. (..) ..vi tror Alan Greenspan har kontroll over situasjonen og at virkningene av den ekspansive pengepolitikken vil bære frukter mot slutten av annet halvår', skriver DnB-økonomene.

Utover rentebeskjeden skjer det lite spennende på makrofronten i dag.

På selskapssiden kom det som vanlig negative nyheter for IT-sektoren etter stengetid i går, og IT-aksjene falt svakt i etterbørshandelen. Les mer om etterbørshandelen her.

Tirsdag falt Dow Jones-indeksen rundt 32 punkter til 10.472,48 poeng. Det er det laveste nivået siden midten av april. Nasdaq-indeksen steg 0,7 prosent til 2.064,62.

To timer før åpning er Nasdaq-futuren ned 5,5 punkter i forhold til fair value. Det indikerer et en falt til svakt negativ start for IT-aksjene. Samtidig er S&P-futuren ned 2,5 punkter. Det indikerer at Dow Jones-indeksen vil åpne ned om lag 20 poeng.