Avventer Clinton-reaksjon

BAGDAD: (NTB-Reuters-AFP): FNs generalsekretær Kofi Annen og Iraks president Saddam Hussein ventet i dag på USAs reaksjoner på en avtale som kan avverge amerikanske flyangrep mot irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annan sa selv etter at avtalen var undertegnet, at han har tro på at den vil bli godtatt av alle parter.

  - Jeg har oppriktig tro på at hvis vi samarbeider og gjør det vi er blitt enige om, vil vi ikke få noen krise, sa han.

  Storbritannias utenriksminister Robin Cook sa i dag at avtalen om FN-inspeksjon av Saddams våpenlagre virket oppmuntrende. Storbritannia er det eneste landet foruten USA som har sendt fly- og flåtestyrker til Persibukta for å legge press på det irakiske regimet.

«Krisen over»

Russland har spilt en nøkkelrolle i arbeidet med å løse Irak-krisen, og president Bolris Jeltsin sa i dag at krisen i praksis er over. - Vi har arbeidet hele tiden. I kveld er saken praktisk talt løst. Iraks president Saddam Hussein har gitt sitt ord, sa Jeltsin i en kommentar etter at avtalen ble undertegnet natt til i dag.

  Svaret på om om Jeltsin får rett, vil være avhengig av hvordan Clinton vurderer avtalen som skal gi FNs våpeninspektører fri adgang til alle anlegg, der de har mistanke om at det irakiske regimet skjuler masseødeleggelsesvåpen.

  Storbritannias umiddelbare reaksjon var positiv. Men utenriksminister Cook tok sine forbehold. - Jeg håper virkelig at dette er avtalen vi har ventet på. Det han (Kofi Annen) sier er oppmuntrende. Hvis han har fått i stand en avtale slik det ser ut, har han beveget Saddam et langt stykke, sa Cook.

USA avgjør

Avtalen i Bagdad ble undertegnet etter detaljerte og intense diskusjoner som endte med et møte mellom Annan og Saddam Hussein.

  - Det er mitt syn at betingelsene i den inngåtte avtalen er akseptable og fjerner den største hindringen i hele gjennomføringen av de relevante resolusjonene i Sikkerhetsrådet. Jeg vil rapportere til Sikkerhetsrådet når jeg kommer tilbake til New York, sier Annan.

  - Jeg anser at avtalen er balansert og i samsvar med Sikkerhetsrådets resolusjoner både i ånd og innhold.

  Generalsekretæren understreket samtidig at USA verken har avvist eller godkjent avtalen, fordi regjeringen i Washington

ennå ikke hadde sett den

Diskusjon med Clinton

- De får den i morgen, og jeg vil ha en diskusjon. Det vi gjør i dag er et stort skritt. Jeg har tro på at Sikkerhetsrådet vil godta den, sa Annan. Han mente også at den irakiske siden hadde vært seriøse og oppriktige.

  - Den irakiske siden var alvorlig og oppriktig i våre diskusjoner. Jeg håper avtalen bringer oss ut av krisen. Aziz og hans fremste rådgivere har arbeidet meget hardt de siste to dagene, sa FNs generalsekretær.

  Også Tariq Aziz var fornøyd.

  - Avtalen vi har inngått vil vise sannheten i det som tidligere er blitt framlagt fra irakisk side og vil også vise løgnene og overdrivelsene om situasjonen. Dette er en stor seier, konkluderte Iraks visestatsminister.

  Tidsforskjellen mellom Bagdad og Washington gjorde at en reaksjon fra Det hvite hus først var ventet utpå ettermiddagen i dag - norsk tid.