Avventer obduksjonsresultatet

Politiet avventer obduksjonen av liket som ble funnet ved Ål kirke, før de vil se nærmere på saker hvor enkeltpersoner har forsvunnet. Politiet har få spor i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At liket kan være en kvinnelig, kosovoalbansk asylsøker betegnes som en ren spekulasjon.

Liket ble funnet nedgravd på kirkegården ved Ål kirke torsdag. Liket ble torsdag kveld fraktet til Rettsmedisinsk institutt i Oslo, som startet obduksjonen fredag.

- Vi avventer ytterligere informasjon fra Rettsmedisinsk institutt. Vi håper obduksjonen vil kunne gi opplysninger om hvor gammel personen var og hvor lenge liket har ligget på kirkegården. Vi vet ikke hvilket kjønn liket har, men mest sannsynlig er det en kvinne, sier politiadjutant Hedda Obstfelder i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB. Nye opplysninger fra Rettsmedisinsk institutt er ventet mandag.

En kvinnelig kosovoalbansk asylsøker i 30-årene ble for to år siden meldt savnet av sin ektemann i Hallingdal, skriver Dagbladet. Hun skal ha bodd på asylmottaket på Torpo turistsenter, rundt 20 kilometer sør for Ål. Undersøkelsene omkring dette er helt i startfasen, og mye skal være uklart i forbindelse med savnetmeldingen. Fortsatt er det usikkert om familien til kvinnen befinner seg i Norge.

«Ren spekulasjon»

Obstfelder sier at det er ingenting som knytter denne savnede personen til funnet av et lik.

- Dette er ren spekulasjon. Før vi har flere opplysninger fra obduksjonen er det vanskelig for oss å se nærmere på enkeltsaker om personer som er blitt meldt savnet, sier hun.

Politiet kommer ikke til å foreta særlige undersøkelser før obduksjonsresultatet er klart, men man har begynte å kartlegge graver og rutiner ved gravplassen i Ål.

Kripos er rutinemessig varslet. En ekspert fra Kripos deltar under obduksjonen. Obstfelder understreker at de ikke har bedt om verken taktisk eller teknisk bistand fra Kripos.

- Foreløpig karakteriseres dette som en undersøkelsessak fra politiets side, sier hun.

Ikke i kiste

Liket ble funnet nedgravd 20 til 50 centimeter under torva. Levningene lå ikke i noen kiste. Liket er om lag 160 centimeter, og det lå nedgravd på siden mellom to graver. Ingen kvinne skal være begravd i det området på kirkegården på over 40 år. Lensmannen i Ål fikk meldingen fra kirkevergen i Ål ved 13.30-tiden torsdag.

- Dette er mystisk, sier lensmann Sverre Mostue i Ål til NTB.

Avdøde lå grunt begravet og raste ned i en grav som ble åpnet ved siden av, skriver Hallingdølen.

«Strenge regler»

Kirkeverge Kjellfred Dekko sier til NTB at han vanskelig kan tro annet enn at liket er skjult der av uvedkommende, og han mener at politiet dermed står overfor en kriminalsak.

- Vi har uhyre strenge regler for registrering av graver. Det skal ikke gjøres feil, og det vil forundre meg veldig om dette skyldes en feil fra vår side, sier han.

Dekko mener noe av det mest påfallende er at liket var helt, og at det ikke var spor etter en kiste:

- Det hender vi finner rester av knokler og kiste når vi åpner en grav. Men dette lignet ingenting jeg har sett tidligere, sier han.

NTB