Avverget attentat mot Kong Juan Carlos

PARIS (Dagbladet.no): Spansk politi fant og desamerte i ettermiddag åtte granatkastere rettet mot et museum det spanske kongeparet, statsminister José Maria Aznar og Tysklands kansler Gerhard Schröder innviet i byen Hernani i Nord-Spania. Alt tyder på at ETA står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granatkasterne av typen Mecar-43, utstyrt med tidsutløsere og plassert 500 meter fra museet, var klare til bruk, men det er ennå ikke slått fast om de virkelig skulle treffe kongeparet, Aznar og Schröder som åpnet museet for den spanske skulptøren Edouardo Chillidia. Politiet desarmerte alle granatene mens kongeparet spaserte i museumshagen og bare noen timer før Aznar og Schröder ankom.

- Det virker som de skulle lage mer bråk enn skade. De skulle trolig eksplodere på stedet, sier en talsmann for politiet.

ETAs vugge

Sikkerhetstiltakene rundt besøket var enorme, for Hernani er den baskiske separatistbevegelsen ETAs vugge. ETA mistenkes for å stå bak attentatforsøket. Ingen er arrestert ennå, men alt tyder på at dette er et nytt ledd i den blodige krigen ETA fører mot spanske myndighter.

Attentatforsøket finner nemlig sted dagen etter at ETAs leder Ignacio Gracia Arregi, eller Iñaki de Renteria, ble arrestert i Bidart, over grensa til fransk baskerland. Gracia Arregi ble i dag ført til Paris for avhør av fransk antiterrorpoliti. Spanske myndigheter vil be om å få ham utlevert en av de nærmeste dagene.

Iñaki de Renteria, 44, var en av Spanias og Frankrikes mest ettersøkte menn. Han har vært medlem av ETAs spesialkommandoer siden 1970 og er blant annet mistenkt for å stå bak et annet mislykket attentatforsøk mot kong Juan Carlos, på Mallorca i august 1995. Han skal også ha gitt ordre om å likvidere den unge bypolitikeren Miguel Angel Blanco i juli 1997, noe som forårsaket de største demonstrasjonene noensinne mot ETA.

Nådeløs krig

ETAs sjef er et symbol for hele bevegelsen, selv om han kanskje ikke direkte deltok i ETAs blodige krig i de siste årene. Spanske eksperter hevder at ETA er delt i små grupper som handler uavhengige av hverandre. Bevegelsen rekrutterer også unge ubeskrevne blad. Det skal ha vært tilfelle med den unge kvinnen som ikke lykkes i å drepe politikeren José Ramon Recalde torsdag. Det attentatet var ETAs svar på at spansk politi dagen før hadde arrestert 19 ETA-medlemmer, og kneblet bevgelsens politiske ledelse.

Krigen mellom ETA og spanske myndigheter er nådesløs. 12 er blitt drept siden desember. Arrestasjonen av de Renteria er et hardt slag for ETA, men vil ikke stoppe alle attentatene. Spanske skattebetalere lurer på hvor alle pengene i kampen mot ETAs terrorisme går hen, og beklager at det ikke blir arrestert flere som er direkte ansvarlige for attentate, og at det heller ikke er noen rettssaker.

<B>DEMONSTRASJONER</B> Det har vært demonstrasjoner i forbindelse med arrestsjonen av ETA-leder Ignacio Gracia Arregi.
ATTENTATFORSØK:</B> Spansk politi har avverget et trolig attentatforsøk mot det spanske kongeparet, Spanias statsminister og Tysklands kansler.