- Avverget enormt terrorangrep

17 personer pågrepet i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiet i Australia har gått til aksjon mot minst 17 personer i Sydney og Melbourne, etter at det skal være avdekket planer om et stort terroristangrep.

En av de mistenkte ble skutt og såret i halsen av politiet under pågripelsen, og en politimann fikk overflatiske skuddskader.

- Mannen ble skutt etter først å ha åpnet ild mot politiet som skulle arrestere ham, sier politimester Graeme Morgan ifølge nyhetsbyrået AP.

En bomberobot gikk så gjennom ryggsekken til den mistenkte

Grundig etterforskning

Operasjonen kommer etter en 16 måneder lang etterforskning, der både føderale agenter, statlig politi og ansatte i etterretningstjenesten har samarbeidet.

Over 400 politifolk deltok i aksjonene, der en rekke hus ble ransaket. Det ble blant annet beslaglagt datamaskiner og papirer.

Politiet sier i natt norsk tid at de også har funnet kjemikalier som skulle benyttes til å lage bomber.

400 POLITIMENN: Politiet hadde planlagt operasjonen i 16 måneder, og slo til med store styrker. Foto: AP/Scanpix
400 POLITIMENN: Politiet hadde planlagt operasjonen i 16 måneder, og slo til med store styrker. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Det var et tips om lagringen av kjemikaliene som førte til gjennombruddet i etterforskningen.

- Vi har avverget det jeg vil beskrive som et storstilt terrorangrep. Planleggingen av angrepet var inne i sluttfasen, sier politisjef Ken Moroney til ABC radio.

Ordknappe

Ifølge avisa The Australian pågår politiaksjonene fremdeles.

- Vi gjennomfører et antall husransakelser i Sydney og Melbourne, sier en talskvinne for det føderale politiet i Australia.


- Razziaene utføres i forbindelse med en pågående etterforskning, og operasjonen har tilknytning til terrorsime. Men vi kan ikke gi flere kommentarer på det nåværende tidspunkt. 

Åtte av de pågrepne, ble tatt i Sydney. Disse er ifølge statsadvokat Richard Maidment de ansvarlige for å samle kjemikalier av den typen som ble brukt i undergrunnsbombene i London.

De ni andre ble tatt i Melbourne, og ble tirsdag morgen siktet for å ha vært medlemmer i en terroristgruppe.

- Samtlige av de siktede er tilhengere av voldelig jihad, sier statsadvokaten.

Fryktet angrep

Statsminister John Howard sa i forrige uke at australsk etterretning hadde fått informasjon om at det var planlagt et terrorangrep, men det ble lagt lokk på all informasjon.

Torsdag ble den australske terrorlovgivningen endret, slik at det ble enklere for politiet å slå til på et tidlig tidspunkt.

Politiet kan så langt ikke si hva som var målet for den angivelige terroraksjonen. Men de avkrefter at det dreide seg om Samveldelekene neste år.

- Dette er den største antiterroraksjonen som er gjennomført i Australia. Vi har brukt mye tid på dette, sier politisjef Christine Nixon i Victoria til nyhetsbyrået AP.

- Vi mener at de planla en operasjon. Vi var ikke sikre på når eller hvor de skulle slå til. Så vi måtte går til aksjon med en gang vi hadde nok bevis, noe vi mener vi hadde i dag, sier Nixon.

Hyllet bin Laden

Advokat Rob Stary representerer åtte av de ni som ble pågrepet i Melbourne.

De fleste er så langt bare siktet for å ha tilhørt ulovlige organisasjoner.

Han sier at en av personene som ble pågrepet i byen, var en svært frittalende muslimsk religiøs leder.

Mannen heter Abdul Nacker Ben Brika. Han går også under navnet Abu Bakr, og har flere ganger lovprist al-Qaidas leder Osama bin Laden.

Abu Bakr leder en muslimsk fundamentalistgruppe sør i Melbourne, der han har bodd siden 1989. Ifølge statsadvokat Maidment er han lederen av terroristgruppen.

Terrormål

Det har aldri forekommet noen store terroraksjoner på australsk jord, men landets innbyggere har vært mål for terrorister utenlands.

I fjor ble Australias ambassade i Jakarta skadd da en en selvmordsbomber sprengte seg i lufta.

I 2002 ble mange australiere drept av bombene på Bali.

Flere australske statsborgere omkom også under Bali-bombene for en måned siden.

SAMLER BEVIS: Politiet beslagla datamaskiner, papirer, våpen, kjemikalier, ryggsekker og reisedokumenter.
22 RANSAKELSER</B>: Politiet i Sydney og Melbourne ransaket 22 hus i jakten på terrorister og bevis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer