- Avverget et farlig angrep

Politiinspektør Egil Jørgen Brekke forteller at han mener politipatruljen avverget et farlig angrep på Bislett i dag tidlig.

NÆR: Da Sven Håvard Berg så mannen som gikk til angrep med kniv på Bislett tok han opp kamera. Video: Tipser. Laget av Anton Lier og Marte Nyløkken Helseth. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En mann er bekreftet død etter at politiet avfyrte skudd på Bislett i Oslo tirsdag morgen. Klokka 12 holdt Oslopolitiet pressekonferanse om hendelsen.

Politiinspektør Egil Jørgen Brekke forteller at de jobber med full styrke i saken.

- Politiet er per nå i en tidlig fase i etterforskningen, derfor er det for tidlig å gå ut med detaljerte opplysninger.

Han bekrefter at gjerningspersonen døde som følge av skadene politiet påførte ham.

Etterforskes bredt

Motivet for handlingen er uavklart.

- Vi etterforsker bredt med flere scenarioer. Vi utelukker ikke noen motiver, sier Brekke.

Det er ikke noe informasjon i saken som tyder på at dette er en terrorhendelse, forteller han.

Brekke understreker at dette framstår som en enkeltstående handling.

- Det er ikke grunn til å frykte for tryggheten i byen for andre i den situasjonen vi er i nå.

Personen er kjent for politiet fra før av og «har en historikk», bekrefter han.

- Vi mener foreløpig at det ikke tyder på at det er en terrorhandling. Men vi utelukker ikke noe.

POLITISKUDD: Oslopolitiet har bekreftet at de har avfyrt skudd på Bislett. Video: Tips Vis mer

- Alvorlig hendelse

- Hva synes du om politiets innsats på stedet?

- Dette er jo noe som etterforskningen til Spesialenheten skal avklare, men for meg virker det som politiet her har grepet inn tidlig i en alvorlig hendelse og avverget et videre angrep med kniv, svarer Brekke.

Politiinspektøren sier at patruljen på stedet «avverget et farlig angrep».

Innsatsleder på stedet, Torgeir Brenden, har omtalt hendelsen som livstruende.

- Klokka 08.57 er det en person som har angrepet folk med kniv her i Thereses gate. En patrulje var tett på og har havnet i en pågripelse av denne personen. Først forsøkte de å kjøre han ned, idet vedkommende var i ferd med å forsøke å knivstikke en person. I den forbindelse kolliderte bilen i veggen. Og politiet har da blitt angrepet av denne personen med kniv, sa Brenden til pressen i 10.30-tiden.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Foreløpig har politiet lite kunnskap om hva som skjedde forut for at de grep inn, forteller politiinspektør Brekke.

- Det ble lest ut en melding om at det var en person som løp etter en annen med kniv, og som var grunnlaget for politiets handling her. Ellers har vi lite informasjon foreløpig rundt dette, men det er jo det den videre etterforskningen skal avklare, sier han.

VITNE: Aurora Trygg hørte skytingen på Bislett like etter hun så en mann løpe med kniv. Video: Anton Lier og Stian Drake. Vis mer

Seks skudd

En video Dagbladet har fått tilgang til viser at mannen går rundt med en stor kniv i nærheten av en politibil i området. Videoen viser deretter at mannen blir påkjørt to ganger av politibilen, til slutt inn mot en butikkvegg.

På videoen går mannen tilsynelatende til angrep mot politiet på passasjersida etter å ha blitt påkjørt. Ifølge politiet prøvde mannen å komme inn i politibilen og angripe politiet.

I sekundene som følger avfyres totalt seks skudd. Politiet har ikke uttalt seg om antall skudd, men har bekreftet at det ble avfyrt flere.

Politiet har bekreftet at en tjenesteperson også er skadet i hendelsen.

Innsatsleder Brenden har opplyst at vedkommende ble skadd i forbindelse med pågripelsen.

På spørsmål fra Dagbladet forteller politiinspektør Brekke at den skadde politimannen ikke skal være kritisk skadd.

- Han ivaretas på Ullevål sykehus.

Dømt for drapsforsøk

Justisminister Emilie Enger Mehl sier at hun følger situasjonen rundt hendelsen på Bislett tett, og at det er for tidlig å si noe om motivet for handlingen.

- Politiet etterforsker hendelsen, og det er for tidlig å si noe om hva som har skjedd forut for angrepet eller motivet for handlingen. Når det gjelder ytterligere spørsmål rundt denne alvorlige hendelsen, så må de rettes til politiet all den tid etterforskningen pågår, sier statsråden i en uttalelse til NTB.

Mannen ble i desember i fjor dømt for drapsforsøk på åpen gate. Det får Dagbladet opplyst fra kilder med kjennskap til etterforskningen.

Ifølge dommen fra desember i 2020, skal mannen ha knivstukket en mann i ryggen på Ankerbrua i Oslo sentrum tidlig på morgen i juni 2019 - i det samme tidsrommet truet han flere personer med kniv.

I den samme dommen ble mannen i 30-åra også dømt for alvorlige trusler mot flere personer den samme morgenen.

Midlertidig bevæpning

Etter hendelsen på Bislett har Politidirektoratet beordret midlertidig bevæpning av politiet over hele landet. Det skriver politiet i en pressemelding.

Politiet har foreløpig ingen indikasjoner på at det er endring i trusselnivået.

- Politidirektoratets rolle er å vurdere og iverksette tiltak som sikrer en god beredskap og håndtering i hele landet. Samtlige av landets politidistrikter er varslet om situasjonen, og er midlertidig bevæpnet for å øke politiets beredskap og innsatsevne, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer