-  Avverget «hellig krig»

I august kalte han Osama bin Laden for en stor mann. Nå blir Abdul Nacer Benbrika (45) pekt ut som åndelig leder for terrormistenkte i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

En av dem skal ha vært så ivrig etter å bli martyr at Benbrika måtte be han være tålmodig, hevdet politiet i går.

Abdul Nacer Benbrika (45) - også kalt Abu Bakr - er en av de 17 mennene som ble pågrepet i en storstilt antiterroraksjon i Australia i går morges. I 16 måneder har etterforskere overvåket såkalte jihadistceller i Australia. I går grep over 500 politifolk inn i samordnede aksjoner i Melbourne og Sydney for å avverge det de mente kunne bli en nasjonal terrorkatastrofe. En av de terrormistenkte ble skutt og alvorlig skadet i aksjonen. Nå blir mennene anklaget for å ville starte en «voldelig jihad» (hellig krig) i Australia.

Politiet skal ha beslaglagt store mengder kjemikalier, våpen, datamaskiner, ryggsekker, reisedokumenter og oppskrifter på hjemmelagede bomber siden juli 2004. De skal også sitte på 240 timer med lydbånd på engelsk og arabisk etter telefonavlytting og annen overvåking, skriver The Australian.

-  Abrøt terroraksjon

-  Jeg er fornøyd med at vi har klart å avbryte hva jeg mener er de avsluttende fasene av en storstilt terroraksjon, sier politisjef Ken Moroney. Politiet mener de pågrepne er såkalt jihadister - radikale islamister som vil føre «hellig krig» med voldelige midler. Abdul Nacer Benbrika blir pekt ut som åndelig leder for gruppa. Den religiøse lederskikkelsen ble kjent - og beryktet - i Australia i august i år, da han kalte Osama bin Laden for en stor mann. Seksbarnsfaren har både australsk og algerisk statsborgerskap. I går ble han mistenkt for å være del av og lede en terrororganisasjon og i tida mellom juli 2004 og november 2005.

Svært entusiastisk

Ifølge politiet skal en av de mistenkte ha snakket med Benbrika om det var bedre å bli martyr i Australia eller om han burde dra utenlands. Elektrikerlærlingen skal ha vært utålmodig og bedt om tillatelse til å dø «på samme måte som en selvmordsbomber», forklarte politietterforsker Chris Murray i forhørsretten i går, skriver The Australian.

Andre i gruppa skal ha vært redd for at mannens entusiasme ville føre til oppmerksomhet.

STOR AKSJON: En politimann i verneutstyr undersøker mistenkelige pakker og kjøretøy. 17 menn ble pågrepet i en storstilt antiterroraksjon i Australia i går. Foto: Mark Baker/AP/Scanpix
STOR AKSJON: En politimann i verneutstyr undersøker mistenkelige pakker og kjøretøy. 17 menn ble pågrepet i en storstilt antiterroraksjon i Australia i går. Foto: Mark Baker/AP/Scanpix Vis mer

Politiet skal også ha beslaglagt samme type kjemikalier som ble brukt til å lage terrorbombene i London i sommer. Advokatene til de pågrepne avviser anklagene og kaller det politisk forfølgelse.

Operahus i søkelyset

Det er ikke klart hva som eventuelt var målet for den påståtte terroraksjonen. I forrige uke skrev australske aviser at terrormistenkte personer hadde fulgt ekstra godt med på Sydneys kjente operahus, oljeraffinerier, børsen og en stor havnebro.

Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt er ikke i tvil om at det finnes jihadistnettverk i Australia.

-  Jeg er heller ikke i tvil om at det finnes motivasjon i jihadistnettverkene til å ramme Australia. Australia er et viktig land blant USAs allierte, sier han.-  Det er interessant at politiet har fulgt saken i 16 måneder. Det har trolig ventet med å foreta arrestasjoner for å kunne samle inn mest mulig informasjon om gruppens medlemmer og deres støttespillere, sier Lia.

PÅGREPET: Abdul Nacer Benbrika (45) - også kalt Abu Bakr - ble pågrepet i går morges.
PÅGREPET: Denne mannen er blant de 17 som ble pågrepet under politiets aksjon i Sydney i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer