Avverget masserømning fra Ringerike fengsel

Flere innsatte hadde planene klare for en befrielsesaksjon. I natt ble planene avslørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ringerike fengsel rommer tilsammen ca. 160 fanger hvor de fleste soner alvorlige forbrytelser. Fengselet anses som Norges mest rømningssikre, bl.a. fordi man har en såkalt høyrisikoavdeling.

Etter den væpnede gisselaksjonen i Sverige der to fanger tok en fengselsbetjent som gissel sist torsdag, har beredskapen blitt skjerpet også i norske fengsler.

Fengselet på Hønefoss fikk tips om en konkret plan for å befri fanger. I natt aksjonerte ledelsen i fengselet og en rekke fanger ble omplassert. Etter det Dagbladet erfarer, ble tre fanger plassert på den rømningssikre høyrisikoavdelingen, mens andre fanger ble fraktet til andre fengsler i Østlandsområdet.

Frykten for en væpnet befrielsesaksjon var så sterk at en stor styrke fra beredskapstroppen i Oslo politidistrikt deltok i flyttingen av fangene.

Direktør Sigbjørn Hagen har i hele formiddag sittet i møter for å diskutere rømningsplanene og var ikke tilgjengelig for kommentar.

Ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk i Justisdepartementets kriminalomsorgsavdeling sendte seinest i august ut nye retningslinjer for behandling av såkalt gjengkriminelle. Bakgrunnen for dette var frykt for væpnede aksjoner slik svenske fengsler har opplevd flere av i år. Også Bronebakk er opptatt i møter etter nattas aksjon.

Etter det Dagbladet erfarer, fryktet fengselet en aksjon for å befir innsatte som er dømt for alvorlige narkotikaforbrytelser. Ved Ringerike fengsel sitter bl.a. også Bandidos-leder Lars Harnes og Varg Vikernes, høyreekstemisten som soner dom for kirkebranner og drap.

USIKKERT? Kretsfengselet i Hønefoss, der politiet rykket ut for å hindre en befrielsesaksjon i natt.