BEKREFTER: Politiet i Melbourne avverget natt til lørdag det som angivelig var et planlagt terrorangrep like nord for byen. En 17 år gammel gutt er pågrepet i saken. Det bekrefter landers statsminister, Tony Abbott. Foto: REUTERS/Brad Hunter/Office of the Prime Minister/NTB Scanpix
BEKREFTER: Politiet i Melbourne avverget natt til lørdag det som angivelig var et planlagt terrorangrep like nord for byen. En 17 år gammel gutt er pågrepet i saken. Det bekrefter landers statsminister, Tony Abbott. Foto: REUTERS/Brad Hunter/Office of the Prime Minister/NTB ScanpixVis mer

Avverget terrorangrep i natt. 17 år gammel gutt er pågrepet

- Det er veldig bekymringsfullt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Melbourne avverget natt til lørdag det som angivelig var et planlagt terrorangrep like nord for byen. En 17 år gammel gutt er pågrepet i saken.

Politiet gikk til aksjon mot en privatbolig i forstaden Greenvale, 20 kilometer nord for Melbourne. Der fant de sprengladninger som tenåringsgutten i hjemmet skal ha laget.

17-åringen er pågrepet og siktet for terrorplanlegging. Politiet har uskadeliggjort tre bomber, som etter planen skulle gå av i et angrep i byen søndag, ifølge lokale medier.

Politiaksjonen startet fredag kveld og skjer bare tre uker etter at to 18-åringer ble pågrepet for å ha planlagt et større terrorangrep i samme by. I tillegg skal en 14-åring være anholdt i en lignende aksjon i Sydney.

Alvorlig terrortrussel Australias statsminister Tony Abbott bekreftet på en pressekonferanse lørdag formiddag at minst én person er pågrepet. Han uttalte at landet står overfor en svært alvorlig terrortrussel.

- Det har vært noen raid i løpet av de siste 24 timene i Sydney og Melbourne. Det har vært minst én pågripelse. Det er bevis for et bombeangrep som var kommet langt i planleggingen, sa Abbott.

Politiet ville ikke bekrefte opplysningene om at det planlagte terrorangrepet skulle skje søndag.

- Men la meg fortelle deg; noe skulle skje. Noen av innbyggerne i Victoria er i live takket være aksjonen. Om vi ikke hadde grepet inn, ville det vært en reell trussel, sa visepolitisjef Mike Phelan i Australias føderale politi (AFP).

- Skrev innlegg om IS 17-åringen hadde fram til pågripelsen skrevet flere Facebook-innlegg som omhandlet sharia og ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), skriver Ritzau.

Blant annet skal han ha gitt uttrykk for at muslimer ikke må være blinde for krenkelser av islam, og at amerikanere er terrorister. Dessuten hevdet han at de som finner sharialoven for ekstrem eller ikke ber fem ganger om dagen, ikke kan kalle seg muslimer.

Gutten kan på grunn av sin unge alder ikke identifiseres. Han blir sittende i varetekt til han framstilles for en barnedomstol i et lukket fengslingsmøte mandag.

Bekymret Politiet ville heller ikke opplyse om nattens aksjon hadde koblinger til islamsk ekstremisme. De beskrev guttens familie som «omsorgsfulle» og «veldig, veldig forvirret» over pågripelsen.

- Det er veldig bekymringsfullt for politiet at slike unge mennesker i samfunnet vårt blir fiendtlige på en måte som gjør at de vurderer å sette livene til mange australiere i fare, sa Phelan.

Det er foreløpig ikke kjent hva 14-åringen i Sydney er arrestert for. Politiet har heller ikke opplyst om de setter antiterroraksjonen i sammenheng med pågripelsene i april.

(NTB)