- IKKE FORSVARLIG: Anders Behring Breiviks mangeårig advokat, Geir Lippestad, sier avviket mellom Breiviks forventniger og hva de mente det ville være forsvarlig og realistisk å tilby ble for stort. Foto: Jacques Hvistendahl
- IKKE FORSVARLIG: Anders Behring Breiviks mangeårig advokat, Geir Lippestad, sier avviket mellom Breiviks forventniger og hva de mente det ville være forsvarlig og realistisk å tilby ble for stort. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Avviket mellom Breiviks forventninger og hva som var forsvarlig å tilby ble veldig stort

Øystein Storrvik ny Breivik-advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrordømte Anders Behring Breivik bytter ut sin mangeårige advokat Geir Lippestad med advokat Øystein Storrvik, melder VG.

- Jeg kan bekrefte at det er gjennomført et forsvarerbytte, og at Lippestad er informert, sier advokat Øystein Storrvik til avisa.

Geir Lippestad forklarer overfor Dagbladet at hans forsvareroppdrag formelt ble avsluttet etter rettskraftig dom i 2012.

- Men vi følger opp klienter og har vært positive til å bistå ham i arbeidet med søksmålet angående soningsforholdene hans, sier Lippestad.

I forbindelse med arbeidet med å saksøke staten for brudd på menneskerettighetene etter at Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2011 har advokat/klient-forholdet kommet på prøve.

- Det har kommet til et punkt hvor det gikk over det vi mener er forsvarlig å tilby. Da er det selvfølgelig hans frie valg å be om å få oppnevnt ny advokat. Det er helt i orden og uproblematisk for oss, sier Lippestad.

Lippestad sier hans advokatkontor ikke kunne gå med på Breiviks forventninger.

- Avviket mellom hans forventninger i en slik sak og hva vi mener vil være forsvarlig og realistisk ble veldig stort. Det valgte vi å si klart i fra om. En slik ny sak vil handle om soningsforholdene isolert og ikke andre ting, sier Lippestad, uten han ønsker å gå i detaljer om Breiviks spesifikke forventninger og viser til taushetsplikten.

Lippestad sier i dag at han ikke angrer på at han ble terroristens forsvarer etter 22. juli 2011.

- Jeg mente i 2011 og jeg mener i 2015 at det var riktig å si ja til forsvareroppdraget. Jeg mener det er riktig at han får forsøke soningsforholdene sine i rettssystemet, sier Lippestad til Dagbladet.

Breiviks nye advokat Øystein Storrvik sier til VG at hans erfaring er at domfelte som sitter på lange forvaringsdommer, kanskje er den gruppen klienter som har mest behov for juridisk bistand.