ADVARER AP:  Avvikles taxfree-ordningen, vil flere flyplasser måtte legges ned, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ADVARER AP: Avvikles taxfree-ordningen, vil flere flyplasser måtte legges ned, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Avvikles taxfree-ordningen, vil flere flyplasser måtte legges ned

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) advarer Ap mot taxfree-kutt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Med mindre Ap går inn for betydelige bevilgninger til Avinor over statsbudsjettet, vil dette bli resultatet, sier han til NTB.

Samferdselsministeren mener forslaget fra Aps helseutvalg er lite gjennomtenkt - av flere grunner.

- Å kutte taxfreesalget av hensyn til folkehelsen må jo innebære nullkvote på alkohol når man har vært i utlandet. Det betyr at alt du handler av øl, sprit og vin - også i Sverige og Danmark - må fortolles, sier samferdselsministeren.

Han mener en slik politikk ikke bare vil skape kaos og køer for de reisende, men også true en rekke ferjeforbindelser mellom Norge og Danmark.

Protesterer Flere lokallag i Arbeiderpartiet har også protestert mot forslaget om å avvikle ordningen med avgiftsfri alkoholomsetning på flyplasser og ferjer.

Sauda Ap mener at partiet risikerer å framstå som et formynderparti, mens Tromsø Ap frykter at mer smugling vil bli resultatet.

- Taxfreehandel er en ordning som har eksistert i lang tid og som brukes av svært mange av landets innbyggere, anfører lokallaget.

Et kompromissforslag om å la Vinmonopolet overta taxfreesalget er også fremmet.

- Når kontraktene utløper i 2022, er det naturlig å utlyse dette på anbud som vanlig. Men Arbeiderpartiet valgte jo selv å videreføre kontraktene med andre tilbydere da de satt i regjering, sier Solvik-Olsen.

Får følger Avinor-sjef Dag Falk-Petersen sier til Aftenposten at det vil være krevende å opprettholde alle flyplassene uten inntektene fra taxfreesalget.

- Heller ikke investeringsprogrammet vil kunne gjennomføres uten disse inntektene, sier han.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier det vil koste mellom 0,5 og 1 milliard kroner å si opp kontraktene som utløper i 2022.

KrF-leder Knut Arild Hareide er innstilt på å øke støtten til Avinor for å opprettholde antallet flyplasser.

- Hvis valget står mellom å legge ned flyplasser fordi taxfree forsvinner, og å gi statlig støtte for å opprettholde dagens antall lufthavner, så er vi innstilt på å stille opp med statlige overføringer, sier han til Aftenposten.

KrF-lederen tilføyer at en avvikling av taxfreeordningen vil føre til økte avgiftsinntekter for Vinmonopolet. (NTB)