- Avvikles taxfree-ordningen, vil flere flyplasser måtte legges ned

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) advarer Ap mot taxfree-kutt

ADVARER AP:  Avvikles taxfree-ordningen, vil flere flyplasser måtte legges ned, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ADVARER AP: Avvikles taxfree-ordningen, vil flere flyplasser måtte legges ned, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Med mindre Ap går inn for betydelige bevilgninger til Avinor over statsbudsjettet, vil dette bli resultatet, sier han til NTB.

Samferdselsministeren mener forslaget fra Aps helseutvalg er lite gjennomtenkt - av flere grunner.

- Å kutte taxfreesalget av hensyn til folkehelsen må jo innebære nullkvote på alkohol når man har vært i utlandet. Det betyr at alt du handler av øl, sprit og vin - også i Sverige og Danmark - må fortolles, sier samferdselsministeren.

Han mener en slik politikk ikke bare vil skape kaos og køer for de reisende, men også true en rekke ferjeforbindelser mellom Norge og Danmark.

Protesterer Flere lokallag i Arbeiderpartiet har også protestert mot forslaget om å avvikle ordningen med avgiftsfri alkoholomsetning på flyplasser og ferjer.

Sauda Ap mener at partiet risikerer å framstå som et formynderparti, mens Tromsø Ap frykter at mer smugling vil bli resultatet.

- Taxfreehandel er en ordning som har eksistert i lang tid og som brukes av svært mange av landets innbyggere, anfører lokallaget.

Et kompromissforslag om å la Vinmonopolet overta taxfreesalget er også fremmet.

- Når kontraktene utløper i 2022, er det naturlig å utlyse dette på anbud som vanlig. Men Arbeiderpartiet valgte jo selv å videreføre kontraktene med andre tilbydere da de satt i regjering, sier Solvik-Olsen.

Får følger Avinor-sjef Dag Falk-Petersen sier til Aftenposten at det vil være krevende å opprettholde alle flyplassene uten inntektene fra taxfreesalget.

- Heller ikke investeringsprogrammet vil kunne gjennomføres uten disse inntektene, sier han.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier det vil koste mellom 0,5 og 1 milliard kroner å si opp kontraktene som utløper i 2022.

KrF-leder Knut Arild Hareide er innstilt på å øke støtten til Avinor for å opprettholde antallet flyplasser.

- Hvis valget står mellom å legge ned flyplasser fordi taxfree forsvinner, og å gi statlig støtte for å opprettholde dagens antall lufthavner, så er vi innstilt på å stille opp med statlige overføringer, sier han til Aftenposten.

KrF-lederen tilføyer at en avvikling av taxfreeordningen vil føre til økte avgiftsinntekter for Vinmonopolet. (NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer