Avviser all kritikk, men vil fortsatt ikke fortelle hva de krever av regjeringen

Venstre mener de kan være stolte av miljøseirene så langt.

SKYLDER PÅ DE RØDGRØNNE: Venstre-nestleder Ola Elvestuen mener de rødgrønne må ta ansvaret for økte klimautslipp i 2015, og mener Venstre kan være godt fornøyde med klimasakene de har fått gjennomført i samarbeid med regjeringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SKYLDER PÅ DE RØDGRØNNE: Venstre-nestleder Ola Elvestuen mener de rødgrønne må ta ansvaret for økte klimautslipp i 2015, og mener Venstre kan være godt fornøyde med klimasakene de har fått gjennomført i samarbeid med regjeringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Dette er underlig kritikk å komme med mens vi forhandler, hva tror egentlig Heikki Holmås vi holder på med?

Venstre-nestleder Ola Elvestuen lar seg provosere av mijøkritikken SV kom med i Dagbladet fredag:

- Venstre har plassert Frp i finansdepartementet for å gjennomføre Venstres fanesak i miljøpolitikken om et grønt skatteskifte. Det er en mislykket strategi, og klimagassutslippene har økt som resultat, sa Holmås til Dagbladet.

Han viser til SSB-tall fra mai i år, som forteller at klimagassutslippene fra norske områder økte med 1,5 prosent i 2015 sammenlignet med 2014.

Skylder på SV

Ola Elvestuen svarer med å gi SV og de rødgrønne skylda for klimagassutslippene.

- Utslippsøkningen i fjor kom som et resultat av utslipp fra oljeaktivitet som ble satt i gang under de rødgrønne, sier Elvestuen, og viser til Venstres liste over seire de siste tre årene.

På lista står blant annet:

  • Økt mineraloljeavgift
  • Økt el-avgift
  • Økt Co2-avgift på innenriks lufttransport
  • Avgift på flyreiser
  • Fjernet veibruksavgift på biodiesel
  • Lavere engangsavgift og CO2-avgift på hybridbiler

Ifølge Venstre har regjeringen og samarbeidspartiene siden 2013 innført miljøavgifter på totalt 5,5 milliarder kroner og klimavennlige avgiftslettelser på 2,2 milliarder kroner.

Til tross for at det er en rekke punkter som Venstre foreløpig ikke har fått gjennomslag for, blant annet økning av avgiften på bensin og diesel, mener Elvestuen at de er godt fornøyde etter tre år.

- Vi har fått inn flere avgifter enn det SV noen gang klarte i regjering. I tillegg jobber vi for et skatteskifte som også gir lettelse, og det har SV aldri vært aktivt for. Nå er det på tide med neste steg, og da må vi skattlegge høyere det vi vil ha mindre av, samtidig som vi innfører lettelser.

Vil ikke avsløre krav

I går kveld var Siv Jensen, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide invitert hjem til statsminister Erna Solberg for å forsøke å komme til enighet om et grønt skifte før statsbudsjettet for 2017 ferdigstilles.

Det ble ingen enighet på møtet, men Hareide og Grande fikk overlevert sine klare anbefalinger uten at de ville avsløre hva det var.

Holmås presenterte fredag en rekke punkter han mener Venstre bør kreve av regjeringen, blant annet en økning av flere CO2-avgifter og drivstoffavgift.

- Dette er momenter vi har hatt med oss inn i forhandlingene, svarer Elvestuen.

- Elvestuen, hvis du mener kritikken fra SV er urimelig, så kan du kanskje fortelle akkurat hva dere krever av regjeringen?

- De samtalene pågår nå mellom de fire partiene, svarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer