Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avviser all kritikk

- Det er urettferdig å hevde at slike hardkokte terrorister behandles inhumant, mener den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen kommer som et svar på omfattende europeisk kritikk om Taliban- og al-Qaida-fangenes forhold på Guantanamo-basen.

I intervjuet med NBCs program «Meet The Press» sier Rumsfeld at det er viktig å huske på at fangene er svært tøffe og veltrente terrorister.

I et intervju i CNN-programmet «Late Edition» avviser også den amerikanske justisministeren John Ashcroft all kritikk av behandlingen av fangene, og omtalte dem som voldelige individer som måtte sikres med tanke på vokternes egen sikkerhet.

Bilder av Taliban- og al-Qaida-fanger knelende og i håndjern publisert i britiske aviser søndag førte til at Storbritannias utenriksminister Jack Straw krevde en forklaring fra USA.

Straw har bedt britiske utsendinger om å be USA informere dem om hvilke omstendigheter fotografiene er blitt tatt under.

Bildene viser fangene i røde drakter, med øyner og ører dekket og armer i håndjern, knelende bak piggtråd på Guantanamo-basen på Cuba.

Flere politikere har søndag uttrykt forferdelse over bildene. Et regjeringsmedlem fra Labour og forhenværende statsråd ved utenriksdepartementet, Tony Llloyd, sa til BBC at behandlingen var langt under den standard man ventet, mens utenrikstalsmann for liberaldemokratene, Menzies Campell sa: «Hva slags effekt vil slike bilder ha i Kairo og Amman? Jeg tror ikke vi vil klare å bekjempe terror dersom vi offentlig behandler folk på måten disse bildene antyder.»

Men Tony Blairs offisielle talsmann var raskt ute og dysset ned eventuelle spekulasjoner om en konflikt med USA vedrørende behandlingen av fangene på Guantanamo-basen.

- De første rapportene fra USA antyder at bildene ble tatt idet de ankom, sier talsmannen.

(NTB-Reuters)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!