Voldtektssiktede i Benidorm:

Avviser anklager: Hevder det var sex med samtykke

En norsk kvinne (20) har anklaget fem franske menn for gjengvoldtekt. To av de fem hevder imidlertid at det dreide seg om sex med samtykke, ifølge lokalavisa Información.

VOLDTEKTSSIKTET: Fem franske menn som er siktet for voldtekt av en norsk 20-åring i Benidorm i Spania, framstilles for fengsling i dag. Video: La Sexta Vis mer

Torsdag kveld ble to av de fem voldtektssiktede franskmennene midlertidig løslatt etter et fengslingsmøte i Benidorm i Spania. De tre andre ble varetektsfengslet uten mulighet for løslatelse mot kausjon, melder spanske El Pais.

Spansk politi har bekreftet overfor Dagbladet at de fem mennene mistenkes for å ha gjengvoldtatt en 20 år gammel norsk kvinne. Mennene mistenkes også for å ha forgrepet seg på fornærmedes 19 år gamle norske venninne i form av beføling.

- Jeg vet ikke hvordan tilstanden til de fornærmede kvinnene er, fortalte pressekontakt i politiet i Alicante-regionen, Beatriz García, til Dagbladet.

- Innrømmer sex

Kilder tett på etterforskningen opplyser at to av de fem mennene hevder at det ikke var voldtekt, men at de skal ha hatt sex med samtykke med fornærmede. De mener også at dette skjedde individuelt, melder lokalavisa Información.

Advokat Frédéric David bistår en av de siktede, og har kontakt med en spansk advokat som forsvarer vedkommende.

I uttalelser til nyhetsbyrået AFP har han bekreftet at hans klient hevder å ha hatt sex med den fornærmede kvinnen, men mener at det skjedde individuelt og med samtykke.

- Det var mye alkohol involvert i forkant av at hendelsen fant sted, hevder David.

Torsdag var Dagbladet i kontakt med Utenriksdepartementet, som bare kjenner saken gjennom mediene. Konstituert underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde fortalte til Dagbladet at de bistår nordmenn i utlandet dersom de ber om det, men at de i denne saken ikke har fått noen henvendelser.

LØSLATT: Her er en av de to som ble løslatt torsdag fotografert i rettslokalene. Foto: Manuel Lorenzo / EPA / NTB Scanpix
LØSLATT: Her er en av de to som ble løslatt torsdag fotografert i rettslokalene. Foto: Manuel Lorenzo / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Heller ikke Kripos er involvert i saken, opplyste de overfor Dagbladet torsdag kveld.

Tinder

Torsdag ble det klart at de norske kvinnene og de mistenkte opprettet kontakt gjennom datingtjenesten Tinder, ifølge El Pais.

Dersom mennene dømmes for voldtekt, risikerer de fengsel på opptil 15 år. I spanske domstoler kreves det imidlertid bevis for vold, for at det skal kvalifisere til voldtekt.

Myndighetene ønsker imidlertid å endre loven slik at man også skal kunne dømmes dersom fornærmede ikke har gitt samtykke til sex.

Omdiskutert tema

Helt siden en 18 år gammel kvinne ble utsatt for grove overgrep av fem menn i 2016, har gjengvoldtekter vært et svært omdiskutert tema i Spania. Rettssaken endte med at de fem ble dømt for overgrep, ikke voldtekt, noe som skapte sterke reaksjoner.

I ettertid har betegnelsen «Ulveflokken» blitt brukt for å omtale mistenkte gjerningsmenn i liknende saker, noe som også er tilfelle i saken som omhandler de to norske kvinnene.

Den angivelige gjengvoldtekten har skapt overskrifter i både England, USA, Spania og Frankrike.

Avviser anklager: Hevder det var sex med samtykke

- Barbarisk

Leder for det regionale styret i Valencia, Ximo Puig, fordømmer den angivelige gjengvoldtekten på det sterkeste og omtaler det som forkastelig.

- Ingen har rett til å oppføre seg på en slik barbarisk måte, sa han til pressen torsdag, ifølge Información.

Voldtekten skal ha funnet sted i de franske tenåringenes feriebolig i Benidorm, og mennene ble pågrepet grytidlig onsdag morgen.

På et tidspunkt skal 19-åringen ha forlatt bygningen, hvorpå voldtekten av den norske 20-åringen skal ha funnet sted.

García forteller at de norske kvinnene deretter skal ha oppsøkt et lokalt legesenter, hvor legen varslet politiet. Ved hjelp av undersøkelser av blant annet profiler på sosiale medier var politiet i stand til å identifisere, og pågripe de fem mennene.

Mennene nekter for å ha forgrepet seg på de norske kvinnene, opplyste kilder rundt de mistenktes forsvare overfor nyhetsbyrået Efe torsdag.

De har forklart at da fornærmede ønsket å dra fra stedet, så skal de ha hjulpet henne med å kle på seg, samt ringt etter drosje. Det samme gjelder for hennes venninne, melder nyhetsbyrået.