Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avviser at ektemann har forklart seg om krangel før Janne Jemtland ble drept

Politiet er tause om motivet til Janne Jemtlands ektemann.

JANNE JEMTLAND: Innlandet politidistrikt ved politiadvokat André Lillehovde van der Eynden og etterforskningsleder Trond Blikstad orienterer om status i etterforskningen og tidslinjen frem mot hovedforhandling. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): På kvelden 28. desember i fjor var drepte Janne Jemtland (36) og hennes drapssiktede ektemann (47) på romjulsfest på samfunnshuset Veldrom i Brumunddal.

Deretter tok hun og ektemannen taxi sammen hjem. Kort tid etter mener politiet at Jemtland ble drept av ektemannen med et pistolskudd mot hodet, opplyser de på en pressekonferanse i dag.

De mener ektemannen skjulte liket og sentrale spor etter drapshandlingen.

Avkrefter krangel-forklaring

Politiet er imidlertid fortsatt tause om motiver for drapshandlingen, selv om den drapssiktede ektemannen til sammen har forklart seg i elleve avhør til politiet som både vitne og siktet.

Tidligere har lokalavisa Hamar Arbeiderblad skrevet at mannen i avhør har forklart at han kranglet med kona før hun døde og at dette skal ha ført til situasjonen.

Dette avviser politiadvokat André Lillehovde van der Eynden.

- Hamar Arbeiderblad skrev at de var kjent med at ektefellen hadde forklart i avhør at det hadde vært krangel på stedet der de var. Det kan jeg avkrefte. Det har han ikke forklart, sier van der Eynden til Dagbladet.

Har funnet pistol

Politiet kunne i dag også avsløre at de har funnet en pistol som de mener er drapsvåpenet.

DREPT: Tobarnsmora Janne Jemtland ble 36 år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DREPT: Tobarnsmora Janne Jemtland ble 36 år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Våpenet ble funnet i ski- og turområdet Vangsåsen mellom Hamar og Brumunddal 8. mai i år etter flere tidligere leteaksjoner i snøen.

Politiet sier pistolen ikke var registrert på ektemannen i våpenregisteret, men det var han som pekte ut området for politiet.

Politiet har ennå ikke fått analysert våpenet, men mener det er drapsvåpenet som er funnet.

Ringte selv politiet

Det var ektemannen som først ringte inn til politiet om at Jemtland var borte. Det skjedde lørdag 30. desember.

Politiet mener ektemannen selv hadde drept henne halvannet døgn før dette. Først dagen etter, på nyttårsaften, ble hun formelt meldt savnet. Ektemannen har selv uttrykt seg kritisk overfor politiet for at de ikke startet søk tidligere.

Mannen nekter straffskyld for forsettlig drap, og hevder hendelsen var et uhell.

ÅSTED: Politiet mener Janne Jemtland ble drept utendørs på parets eiendom øverst i Brumunddal. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅSTED: Politiet mener Janne Jemtland ble drept utendørs på parets eiendom øverst i Brumunddal. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

En mann som var på festen kvelden før drapsnatta har tidligere sagt til Dagbladet at Janne Jemtland var i godt humør på festen, og at alt virket å være i orden.

- Jeg har tenkt tilbake på om jeg la merke til noe, men jeg husker bare at hun var fornøyd og i godt humør. Jeg tror ikke noen har lagt merke til noe spesielt, sier mannen, som ønsker å være anonym.

- Senket Janne med batteri

Jemtland ble over to uker etter funnet død i Glomma ved Eid bru, over åtte mil fra parets hjem, der politiet mener drapet skjedde.

- Ektemannen har forklart seg om det som skjedde før, under og etter selve hendelsen, men jeg vil ikke gå inn på om han har erkjent deler av det politiet mener skjedde, sier van der Eynden.

- Grunnen til at vi fant Janne var opplysninger han ga i avhør. Nå har vi funnet våpenet, og det er også på bakgrunn av opplysninger siktede har gitt i avhør, sier van der Eynden.

Ifølge politiets teori fraktet ektemannen Janne Jemtland i bil til Eid bru i Våler over åtte mil fra parets eiendom. Der skal ektemannen ha senket kvinnen i elva ved hjelp av et batteri som vekt.

- Et dødelig skudd i hodet

20. mai meldte VG at den foreløpige obduksjonsrapporten viste at Janne Jemtland (36) døde av drukning etter å ha havnet i Glomma.

Van der Eynden er forsiktig med å kommentere opplysningene. Den endelige obduksjonsrapporten foreligger ikke ennå, og politiet har bedt om flere vurderinger av sakkyndige og har tett kontakt med rettsmedisinere.

- Vi har behov for å stille ytterligere spørsmål til rettsmedisinere. Nå tar vi for oss det som er faktiske opplysninger, og det er at Jemtland ble utsatt for et dødelig skudd i hodet. Ikke lenge etter at de kom hjem, faller det dødelige skuddet, sier van der Eynden til Dagbladet.

Savnet mobiltelefon

Etter dette mener politiet at siktede fjerner bevis i form av blodig snø. Politiet mener snøen ble fraktet til de to stedene der det ble funnet blodspor i nærheten av Brumunddal sentrum. I tillegg til de to blodsporene i nærheten av sentrum, ble det også funnet blod på parets eiendom.

Politiet mener også at Janne Jemtlands mobil ble ødelagt på tidspunktet. Mobiltelefonen er ennå ikke funnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media