Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avviser at fly er skutt ned

NEW YORK/PESHAWAR (Dagbladet): - Jeg forteller ikke alt jeg vet, men det jeg sier er sant, sa USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld i går da han avviste Talibans påstander om nedskutte amerikanske helikoptre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjør klar til hulekrig

Taliban-styrkene har funnet vrakrester fra det de hevder er et helikopter fra USA nord for Kandahar. De hevder at de skjøt det ned natt til lørdag. Samtidig hevder Taliban at et sykehus i byen Herat ble bombet natt til i går, og at nær hundre sivile omkom.

Men Rumsfeld gjentok at Taliban gang på gang har løyet om forhold der amerikanske myndigheter har hatt oversikt over de faktiske forholdene.

På spørsmål om amerikanske fly har bombet et sykehus nær Herat slik Talibans ambassadør i Pakistan hevdet i går, svarte forsvarsministeren:

- Det foreligger absolutt ingen bevis for noe slikt.

Da forsvarsminister Rumsfeld ble spurt om han visste hvor vrakrestene som Taliban hevder er fra et amerikansk helikopter, stammer fra, svarte Rumsfeld kort og godt «Nei».

Den kontante, faktaorienterte stilen blir stadig tydeligere hos Rumsfeld.

Viste fram bilder

I går viste Taliban-styrkene fram vrakrester til fjernsynsselskapet Al-Jazeera fra Qatar.

- Dette helikopteret ble truffet og styrtet, sa Abdul Salam Zaeef, Talibans ambassadør i Islamabad, i går. På åstedet fantes det også blodspor. Tidligere på dagen hevdet andre Taliban-kilder at til sammen 25 soldater fra USA ble drept. Men ambassadør Zaeef nevnte ingenting om omkomne.

Dette kan heller ikke Taliban-styrkene som kom til åstedet vite noe om, for vrakrestene ble angivelig funnet av nomader som tilkalte dem. Mulige døde og sårede soldater ble hentet og brakt ut av et annet helikopter, ifølge Taliban-kilder. Vrakrestene skal være funnet ved Kotel-i-Morcha utenfor Kandahar. Helikopteret skal være av typen Chinook 47.

Pakistanske journalister som har lang erfaring med Taliban, sier at når man ser bort fra deres politiske og religiøse utlegninger, har Taliban-lederne vært til å stole på når det gjelder faktiske opplysninger.

Bomber i nord

Forsvarsminister Rumsfeld bekreftet at amerikanske fly nå bomber afghanske styrker fra Taliban og al-Qaida langs fronten i nord der de står mot styrkene fra den såkalte Nordalliansen.

- Vi forsøker å finne og ødelegge styrkene til Taliban og al-Qaida, sa Rumsfeld.

Han svarte også på et spørsmål om kommandostyrkene som raidet en flyplass ved Kandahar og kommandosentralen til mulla Omar sør i Afghanistan, brakte med seg fanger ut av landet.

- Nei. Men jeg kommer ikke til å svare på dette spørsmålet i framtida, rett og slett fordi det beste er om våre motstandere ikke har den fulle oversikt.

Spørsmålet er nå hvor vellykket USAs felttog i lufta og på bakken i Afghanistan virkelig er. Men uten uavhengige vitner finnes det bare påstander fra USAs og Taliban-regimets sider, og begge fører naturligvis en propagandakrig samtidig med den militære krigen.

Hele Norges coronakart