Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avviser at han er del av hemmelig nettverk

Motstander av hemmelige brorskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) avviser at han er medlem av noen hemmelig organisasjon eller nettverk.

- Jeg er faktisk av prinsipp motstander av slike medlemskap, og har for eksempel derfor også avslått anmodninger om medlemskap i lukkede losjer, skriver statsministeren i et svar til Arbeiderpartiet, SV og Frp, som har krevd at han redegjør for sitt forhold til det mektige amerikanske kristne nettverket The Fellowship Foundation.

Bondevik, USA-ambassadør Knut Vollebæk og store deler av KrF-ledelsen har i mange år deltatt aktivt i det hemmelige, høyrevridde, kristne brorskapet. Dagbladet har skrevet om nettverket i flere artikler.

- Verdifullt

Bondevik påpeker at den aktuelle organisasjonen heter International Foundation, og at han har vært med på noen arrangementer i organisasjonens regi 'uten at det har skjedd noe «suspekt» eller «mystisk» her'.

Han har også tre-fire ganger vært på måltider og samtaler på senteret Cedars ved Washington, som er organisasjonens hovedkvarter. Bondevik presiserer at han aldri har oppfattet disse som hemmelige.

- Jeg har møtt interessante mennesker med ulik bakgrunn og forskjellige holdninger gjennom International Foundation/Cedars aktiviteter, og forbeholder meg retten til fortsatt å gjøre det på tross av Dagbladets og andres mistenkeliggjøring - og jeg har intet å skjule i så måte. Jeg møter mange mennesker med ulike meninger i ulike sammenhenger, og synes det er nyttig, skriver Bondevik.

Privat

Både SVs, Frps og Aps leder reagerer på at Bondevik har sagt at han til vanlig har besøkt stiftelsen som privatperson. SV-leder Kristin Halvorsen sier hun nekter å godta merkelappen «privat» om møter der statsministeren treffer mektige aktører i amerikansk politikk.

- Når Bondevik deltar aktivt i nettverket, signaliserer han et politisk slektskap. Sett med norske øyne er stiftelsen reaksjonær, sier Halvorsen til Dagbladet.

Denne delen av kritikken svarer ikke statsministeren på i sitt brev.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media