<strong>PRIVAT E-POST:</strong> Både republikanere og demokrater vil nå granske Ivanka Trumps bruk av en privat e-post-konto, mens hun jobbet i Det hvite hus. Hennes fare, president Donald Trump, har gjentatte ganger angrepet Hillary Clinton for hennes bruk e-post-bruk. Foto: AP Photo / Michael Conroy / NTB scanpix
PRIVAT E-POST: Både republikanere og demokrater vil nå granske Ivanka Trumps bruk av en privat e-post-konto, mens hun jobbet i Det hvite hus. Hennes fare, president Donald Trump, har gjentatte ganger angrepet Hillary Clinton for hennes bruk e-post-bruk. Foto: AP Photo / Michael Conroy / NTB scanpix Vis mer

Ivanka Trump:

Avviser at hun har gått i samme e-post-felle som Hillary Clinton

Ivanka Trump mener hennes e-post-bruk ikke kan sammenliknes med den såkalte e-postskandalen hennes far brukte mot Hillary Clinton under hele valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke ble det kjent at Ivanka Trump, president Donald Trumps datter og rådgiver, skal ha sendt hundrevis av e-poster til rådgivere i Trump-administrasjonen, statssekretærer og andre rådgivere og hennes egne rådgivere fra sin personlige e-post-konto.

Ifølge Washington Post kan mange av e-postene være i strid med føderale lover og regler.

Rådgivere slo alarm

Det var tilsatte ved Det hvite hus' etikkontor som første ble gjort kjent ble Ivanka Trumps e-post-bruk. Etter en gjennomgang av hennes e-poster viste det seg at hun brukte sin private e-post i jobben store deler av 2017.

Resultatet av gjennomgangen skal ha ført til at andre Trump-rådgivere slo alarm, fordi Ivankas private e-post-bruk minner om Hillary Clintons bruk av privat e-post under sistnevntes tid som USAs utenriksminister.

Noe som umiddelbart gjør saken mer pikant, da Donald Trump under presidentvalgkampen i 2016 brukte mye tid på å svartmale Clinton for praksisen.

E-post-bruken var en av grunnene til at Trump ga henne tilnavnet «Crooked Hillary», altså «skurkaktige Hillary» på norsk. Trump brukte kallenavnet ofte under valgkamptilstelninger, og etter hvert ble det fulgt opp med slagordet «lock her up».

«Kast henne i fengsel».

FBI: Trump starter sitt kampanjebesøk i New Hampshire med nyheten om at FBI har bestemt seg for å ta opp etterforskningen rundt Hillary Clintons private eposter. Video: Reuters Vis mer

Clinton fikk kritikk

Da saken om Ivankas e-post-bruk sprakk i amerikanske medier, forholdt presidentdatteren seg rolig, og ga ingen kommentarer personlig. Men i et ferskt intervju med ABC News fastslår hun at det ikke er «noen parallell» mellom hennes e-post-bruk og Clintons e-post-bruk.

Hun sier at e-postene det dreier seg om i hovedsak handlet om «planlegging og logistikk og å håndtere det faktum at jeg har et liv privat og et liv på jobben».

Bakgrunnen for den såkalte e-postskandalen til Clinton er en privat server hun etablerte i sitt hjem i New York. Det gjorde hun kort tid før hun ble utnevnt som USAs utenriksminister i 2009.

Hun brukte denne e-postserveren til å håndtere all sin digitale korrespondanse, inkludert korrespondanse i jobbsammenheng, i de fire åra hun var utenriksminister.

E-post-bruken var uregelmessig, og førte også til at FBI gjennomførte en etterforskning. De konkluderte med at ingen «fornuftig aktor» ville ha siktet henne for e-postbruken, men gikk likevel til det uvanlige skrittet å kalle e-postbruken for «ekstremt skjødesløs».

En av tingene som gjorde at Clinton fikk massiv kritikk var at mange tusen av hennes e-poster ble slettet. FBI, som etterforsket e-post-bruken, fastslo at de ikke ble slettet med vilje, uten at det dempet Donald Trumps kritikk.

- Ingen kobling

Akkurat dette poenget trekker også Ivanka Trump fram når hun skal forsvare sin egen e-post-bruk, skriver CNN.

- Mine e-poster ble ikke slettet. Det var heller ikke noe substansielt der, det var ikke noe konfidensielt i dem. Så det er ingen kobling mellom de to tingene, sier Ivanka, som likevel innser at mange vil sammenlikne hennes e-post-bruk med Clintons.

- Folk som vil se det som det samme (som Clintons e-poster), ser det som det samme.

Ifølge Ivanka var alle hennes e-poster på serveren til Det hvite hus, og hun hadde ikke til hensikt å omgå reglementet for ansatte ved Det hvite hus.

- Alle mine e-poster er lagret og bevart. Ingenting er slettet, det har ikke vært noen forsøk på å skjule noe, det kan ikke sammenliknes med det min far har snakket om, sier Ivanka Trump.

Som dermed fikk det åpenbare spørsmålet, om slagordet fra farens valgkamp, «lock her up», også gjelder henne.

- Nei, svarte en lattermild Ivanka.

Presidentdattera sier at det ikke er noen restriksjoner på bruk av personlig e-post.

- Faktisk så har vi fått instruksjoner om at hvis vi mottar en e-post til vår personlige konto som kan ha noe med regjeringsarbeid å gjøre, så skal du bare videresende den til din regjeringskonto, sånn at den kan bli arkivert, sier Ivanka.

Like fullt skrev demokrater på Capitol Hill i forrige uke at de «ønsker å vite om Ivanka fulgte loven».

Vil granske e-post-bruken

Både republikanere og demokrater i Senatet og Representantenes hus ønsker nå å granske Ivanka Trumps e-post-bruk, og de har bedt Det hvite hus om å gi dem mer informasjon om e-post-kontoen og hvordan den har blitt brukt, skriver nyhetsbyrået AP.

Donald Trump, som altså brukte Hillary Clintons e-post-bruk aktivt under valgkampen i 2016, var raskt ute for å forsvare dattera.

- E-postene var ikke klassifiserte som Hillary Clintons. De ble ikke slettet som Hillary Clintons. Hun gjorde ikke dette for å skjule e-postene, sa Trump, ifølge CNN.

- Her snakker vi om en helt annerledes - dere snakker om falske nyheter. Ingenting ble slettet, det var ingenting. Hillary Clinton slettet 33.000 e-poster. Hun hadde en server i kjelleren. Det er det som er den egentlige saken.

Da saken sprakk sa også Peter Mirijanian, en talsperson for Ivanka Trumps advokat, Abbe Lowell, at Ivanka riktignok fra tid til annen brukte sin private e-postkonto, men bare inntil hun ble satt inn i regelverket.

- Da hun var på vei inn i regjeringen, etter at hun ble gitt en offisiell konto, men før hun ble informert om de samme retningslinjene som andre hadde fått før de startet, brukte hun noen ganger sin personlige konto, nesten alltid for logistikk og planlegging som dreide seg om hennes familie, het det i en uttalelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer